Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται νέα σύσκεψη Μητσοτάκη για την ακρίβεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται νέα σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου  Μητσοτάκη με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εξεταστεί η επέκταση του πλαισίου στήριξης για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια νοικοκυριά και επιχειρήσεις και τον  Φεβρουάριο.

«Θα λαμβάνουμε μέτρα στήριξης για όσο χρειαστεί» διαμηνύει σε κάθε τόνο η κυβέρνηση κι ενώ μεγαλώνει η κραυγή αγωνίας των πολιτών που βλέπουν το εισόδημα τους να εξανεμίζεται με το «καλημέρα σας»…

«Θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διερευνήσει την εργαλειοθήκη για την υποστήριξη των κρατών -μελών» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός πρόσφατα από το Στρασβούργο, αναφερόμενος στην αύξηση του πληθωρισμού και στην άνοδο των τιμών της ενέργειας, ζητώντας περαιτέρω μέτρα από την Ευρώπη.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για μια δύσκολη άσκηση, δεδομένου πως υπάρχει ένα μπλοκ χωρών που υποστηρίζει τη συγκράτηση της κρατικής στήριξης, κι ενώ είναι σαφώς αβέβαιο πόσο θα διαρκέσει αυτή η κρίση.

Το καλό σενάριο μιλά για λήξη της περιπέτειας στις αρχές της άνοιξης, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που στοιχηματίζουν πως ολόκληρο το 2022 θα σημαδευτεί από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

Δεδομένου πως η στήριξη που έχει παράσχει ως τώρα η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των συνεπειών της ανήλθε μέσα σε ένα μήνα (Ιανουάριο) στα 400 εκατ. ευρώ, αυτό το στοιχείο δείχνει πόσο δύσκολο είναι να συνεχιστεί επί μακρόν η στήριξη από εθνικούς και μόνο πόρους.

Ωστόσο κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι τουλάχιστον για τον Φεβρουάριο η κρατική στήριξη θα επεκταθεί.

Εφόσον η ενεργειακή κρίση συνεχιστεί και μετά τον Απρίλιο, οι ίδιες πηγές θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να ανοίξει συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού να δοθεί την 1η Μαΐου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι θα δοθεί παράταση ενός μήνα – δηλαδή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου – για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας με 32 – 72 δόσεις.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών συζητά την παραμονή καθ΄ όλο το 2022 φορολογικών ελαφρύνσεων, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ στην εστίαση, τις μεταφορές, το τουριστικό πακέτο κλπ, καθώς και για το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθημερινότητα και η οικονομία, επιστρέφουν στο προσκήνιο και καθορίζουν τις πολιτικές εξελίξεις

Στους δρόμους, στα χωριά, στις μεγάλες πόλεις αυτό που ονομάζουμε «κρατική μηχανή» θα πρέπει να είναι παρούσα, έτοιμη να δώσει άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες.

Και αυτή η προσπάθεια εντάσσεται προφανώς στην μάχη της καθημερινότητας που δίνει κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση, είτε με επιτυχία κάτι που ενισχύει την αξιοπιστία της είτε ανεπιτυχώς όποτε η κριτική αποκτά αμιγώς πολιτικό χαρακτήρα ακόμη κι αν τα καιρικά φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Η καθημερινότητα αλλά και η οικονομία, που ανέκαθεν αποτελούσαν το βαρόμετρο για τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα , επιστρέφουν στο προσκήνιο με τη πανδημία να παραμένει ψηλά φυσικά σε βαθμό ανησυχίας των πολιτών, αλλά δεν είναι πλέον...μόνη. Όπως έδειξε και η τελευταία δημοσκόπηση της Merton analysis (για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού mega ), στις αυθόρμητες απαντήσεις των ερωτηθέντων για το τι τους ανησυχεί περισσότερα , αμέσως μετά τον κορονοϊό, εμφανίζεται το κεφάλαιο οικονομία/ακρίβεια. Είναι βέβαιο, ότι εάν η πανδημία ελεγχθεί τους επόμενους μήνες, όπως ευελπιστούν και δηλώνουν επιστήμονες και στελέχη του υπουργείου υγείας , τότε η οικονομία και η ακρίβεια θα σκαρφαλώσουν με... ευκολία στην πρώτη θέση των προβλημάτων των Ελλήνων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα , οι επόμενες εκλογές οποτεδήποτε και εάν γίνουν θα έχουν (και πάλι ) στο επίκεντρο την οικονομία. Εάν η κυβέρνηση, αντιμετωπίσει την ακρίβεια και προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της για μονιμοποίηση και διεύρυνση των φοροελαφρύνσεων, τότε σαφώς θα έχει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων. Εάν , παράλληλα με τις κινήσεις Πιερακάκη για την απλοποίηση των διαδικασιών στις σχέσεις κράτους - πολίτη , η πολιτεία φανεί αξιόπιστη στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας θα έχει κάνει επίσης ένα αποφασιστικό βήμα για την εκλογική νίκη.

Ο δρόμος προς τις εκλογές, οποτεδήποτε και εάν γίνουν, προφανώς δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, καθώς οι εκπλήξεις ( δυσάρεστες κυρίως) μπορεί να είναι πολλές. Όπως συνέβη μέχρι τώρα, με τα ελληνοτουρκικά, την πανδημία και τελευταία με την ακρίβεια. Η κυβέρνηση συνεπώς , θα κριθεί από τον βαθμό αξιοπιστίας στην υλοποίηση των όσων έχει υποσχεθεί, αλλά και από τα αντανακλαστικά της στα έκτακτα γεγονότα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ