Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Στα ύψη το επιτόκιο, έκρηξη σε CDS και Spreads - Οι αγορές "έγδυσαν" την Ελλάδα

Στα ύψη εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Ελλάδας, καθώς είνσαι όχι μόνο υψηλότερο από της προηγούμενης έκδοσης, αλλά πλέον υπερβαίνει το κόστος των δανείων από το ΔΝΤ και τον ESM, κάτι που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάλυση εξυπηρετισημότητας και βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρει το Crisismonitor.gr

 

  • Στα ύψη το επιτόκιο,
  • έκρηξη σε CDS και Spreads.
  • Κίνδυνος για το DSA οι ακριβές εκδόσεις χρέους

Η Ελλάδα άντλησε 3 δισ. από τις αγορές με το νέο 10ετές ομόλογο, με το κόστος να εκτοξεύεται στο 1,84%, πολύ υψηλότερα από τις προηγούμενες εκδόσεις και τις προσδοκίες. Οι προσφορές προσέγγισαν τα 16 δισ., επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις του Crisis Monitor σε όλα τα επίπεδα.

Η ζήτηση για τον τίτλο είναι πολύ μικρότερη από τα 30 δισ. ευρώ προσφορών που κατέγραψε η Ελλάδα στην τελευταία της πώληση 10ετούς ομολόγου τον περασμένο Ιούνιο. Η Ελλάδα πληρώνει επίσης πολύ υψηλότερη απόδοση, η οποία φτάνει περίπου 1,84%, πολύ υψηλότερα από το 0,88% που κλήθηκε να καταβάλει τον περασμένο Ιούνιο, όταν το κόστος δανεισμού της ήταν κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Η αύξηση των αποδόσεων αποτυπώνει την ευρύτερη τάση επανακοστολόγησης του ρίσκου υπό την προοπτική αύξησης των επιτοκίων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ΕΕ και αντανακλά το νέο τοπίο στο ρίσκο που δημιουργεί ο παρατεταμένα και πέραν των προβλέψεων υψηλός πληθωρισμός. Ωστόσο, η ελληνική περίπτωση έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς η ΕΚΤ εκτός από την εκπνοή του PEPP ανακοίνωσε και την άρση του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, εκθέτοντας την Ελλάδα κατά τι περισσότερο στις διαθέσεις των αγορών, καθώς τα κεφάλαια από την επανεπένδυση κερδών δεν θα πλησιάσουν καν τα επίπεδα του 2021, ενώ το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ ανέρχεται στα 12 δισ.

Παράλληλα, η Ελλάδα έχει προϋπολογίσει την εξόφληση δανείων του ΔΝΤ και την προπληρωμή άλλων από το πρώτο Μνημόνιο, συνολικού ύψους 8 δισ. Στην πραγματικότητα, όμως, ο ΟΔΔΗΧ θα αντικαταστήσει δάνεια με επιτόκιο 1,5-1,6% με άλλα υψηλότερου κόστους.

Τα συμπεράσματα της έκδοσης είναι χρήσιμα και αναμένεται να οδηγήσουν σε αναδιάταξη του οδικού χάρτη άντλησης κεφαλαίων, να πυροδοτήσουν νέο γύρο διεργασιών τόσο στην ΕΚΤ όσο και στο Eurogroup και θα μπορούσαν να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Η εικόνα στις αγορές

Η έξοδος στις αγορές ήταν η πρώτη για φέτος και έρχεται λίγες ημέρες αφότου η Fitch αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», διατηρώντας το αξιόχρεο όμως στο BB, δηλαδή χαμηλότερα από το επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας. Οι προοπτικές επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας τοποθετούνται εντός του πρώτου τριμήνου του 2023, πολλά θα εξαρτηθούν όμως από την επικείομενη πολιτική αβεβαιότητα, δεδομένου ότι το επόμενο έτος είναι… εκλογικό.

Η καμπύλη αποδόσεων για τα ελληνικά ομόλογα

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε πάνω από 40 μ.β. τον τελευταίο μήνα στο 1,67%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της ευρωζώνης.

Εντύπωση προκαλεί η μεγάλη άνοδος των CDS, καθώς και το uptick τη στιγμή της νέας δημοπρασίας τίτλων του ελληνικού Δημοσίου.

Αντιστοίχως, διευρύνεται και το spread με τα γερμανικά ομόλογα, πιστοποιώντας ότι η κατάσταση που βιώνει η Ελλάδα είναι ουσιωδώς διαφορετική από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να δανειστεί 12 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος, εστιάζοντας στη συνεχή παρουσία στις διεθνείς αγορές χρέους και στη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που εκτιμάται στο 197% του ΑΕΠ το 2021.

“Μακγωμένος” ο Σταϊκούρας

«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2022.Έκδοση που, για ακόμη μία φορά, στέφθηκε με επιτυχία, καθώς συγκέντρωσε υψηλή ζήτηση και ποιότητα κεφαλαίων», σχολιάζει ο Χρ. Σταϊκούρας.

«Η χώρα μας άντλησε 3 δισ. ευρώ, με επιτόκιο περίπου 1,8%. Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία. Συγκυρία στην οποία καταγράφεται, διεθνώς, άνοδος των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα, εξαιτίας της υψηλής αβεβαιότητας που προκαλούν η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και η επικείμενη στροφή των κεντρικών τραπεζών προς μια πιο συσταλτική νομισματική πολιτική.

Χαρακτηριστικό της ανοδικής τάσης στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων είναι ότι τα γερμανικά ομόλογα διαπραγματεύονται, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, με θετική απόδοση. Ωστόσο, παρά τη δύσκολη αυτή συγκυρία, η Ελλάδα δανείστηκε σήμερα με κόστος κάτω από το μισό έναντι της αντίστοιχης έκδοσης του Μαρτίου του 2019, όταν το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 3,9%. Ενώ, και το περιθώριο επιτοκίου, το spread, του ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού έχει συρρικνωθεί σημαντικά, τόσο σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα όσο και με τα επίπεδα των αρχών του 2019.

Συνεπώς, η χώρα μας, συνεχίζοντας την – αποδεδειγμένα – επιτυχημένη εκδοτική στρατηγική και την αποτελεσματική οικονομική πολιτική των τελευταίων 2,5 ετών, καταφέρνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον έντονης ρευστότητας, να κινείται αταλάντευτα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, στην κανονικότητα κλασικού εκδότη-χώρας της Ευρωζώνης, “κλειδώνοντας” το κόστος δανεισμού της δεκαετίας σε χαμηλά επίπεδα.

Ως Κυβέρνηση, διασφαλίζουμε σταθερότητα και ασφάλεια. Διατηρούμε τα ταμειακά διαθέσιμα της πατρίδας μας σε ασφαλές ύψος, παρά τις πρωτόγνωρες – σε ολόκληρο τον πλανήτη – δυσκολίες και προκλήσεις.
Προκλήσεις στις οποίες απαντάμε άμεσα, μεθοδικά, διορατικά και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό άλλωστε, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ θετικές, όπως πιστοποιήθηκε στις τελευταίες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και αναγνωρίζουν – μέσα και από τη σημερινή “ψήφο” εμπιστοσύνης τους – οι διεθνείς αγορές.

Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση, την εφαρμογή μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, τη χάραξη μιας διορατικής εκδοτικής στρατηγικής και την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, ώστε η οικονομία μας να συνεχίσει να ισχυροποιείται, ολόπλευρα όπως είδαμε σήμερα, τόσο με την επιτυχημένη έξοδο στις αγορές όσο και με την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας», καταλήγει.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...