Οικονομία

Eurogroup: Με δύσκολη ατζέντα η συνεδρίαση της Δευτέρας

Στις αλλαγές του νέου χρόνου, η ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Γαλλία γεγονός που κάνει τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Μπρουνό Λε Μέρ πρόεδρο του EcoFin. Νέα παρουσία θα αποτελέσει η νέα υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας της Ζίγκριτ Κάαγκ, η οποία έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέος με την έκδοσης ευρωομολόγων.

Επίσης στην συνεδρίαση ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Κριστιάν Λίντνερ θα παρίσταται όχι μόνο εκπροσωπώντας την Γερμανία αλλά και τις 7 ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του κόσμου, αφού από την αρχή του χρόνου Γερμανία έχει αναλάβει και την προεδρία των G7.

Με αυτές τις αλλαγές, το συμβούλιο θα κάνει αρχικά μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, κυρίως στο κομμάτι της ανάκαμψης των οικονομικών μετά την πανδημία. Μαζί, θα συζητηθεί και η έως τώρα πορεία των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη.

Το "κυρίως πιάτο", όμως, θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2022, μιας χρονιάς κατά την οποία το δημοσιονομικό πλαίσιο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Κατά την συνεδρίαση οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Βορρά όσο και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Νότου θα ανοίξουν τα χαρτιά τους.

Ο Κριστιάν Λίντνερ και η Ζίγκριντ Κάαγκ, θα κληθούν από το σώμα ως νέοι υπουργοί οικονομικών να ενημερώσουν για την προτεραιότητες που θέτει για το επόμενο διάστημα, η Γερμανία και η Ολλανδία. Τόσο ο Γερμανός, όσο και η Ολλανδή υπουργός οικονομικών εκπροσωπούν χώρες οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά την δημοσιονομική πειθαρχία. Στις τοποθετήσεις, εκτός των άλλων, αναμένεται ότι θα δώσουν ένα περίγραμμα του πλαισίου που θέλει να κινηθεί η συζήτηση, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λόγο για το θέμα θα έχει και το Μπρουνό Λε Μέρ, ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει να αναλύσει και τις προτεραιότητες για το εξάμηνο της Γαλλικής Προεδρίας. Κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Γάλλου υπουργού, αναμένεται να είναι η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένου ότι κατά την Γαλλία οι υφιστάμενοι κανόνες, μετά την πανδημία του κορονοϊού, είναι ανεφάρμοστοι.

Τούτο υπό τον Γαλλο-ιταλικό άξονα, ο οποίος ήρθε στο φως, λίγο πριν τα Χριστούγεννα με την συνάντηση του Γάλλου Προέδορυ, Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι. Μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση μετά την συνάντηση, οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες τόνιζαν με έμφαση την ανάγκη δομικών αλλαγών στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, θέση την οποία προσυπογράφουν η Ισπανία η Προτογαλία και φυσικά και η Ελλάδα. Τούτο βέβαια, έχοντας ο καθένας την δική του εκδοχή, για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Εξάμηνο κρίσιμων επαφών

Την πρεμιέρα του διαλόγου για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα ακολουθήσουν έξι μήνες πυκνών επαφών μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, που θα συμμετέχει και η Ελλάδα, προβάλλοντας τις δικές της θέσεις.

Το θετικό είναι ότι η ανάγκη για την αλλαγή του κριτηρίου του χρέους (που υποστηρίζει και η Ελλάδα) είναι ένα θέμα που βρίσκεται στις ατζέντα των περισσότερων από τα "παλιά" κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ίδιο και η εξαίρεση από το έλλειμμα, των δημόσιων αναπτυξιακών δαπανών για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Ο διάλογος θα έχει ακόμη δρόμο και θα μπεί στην τελική του ευθεία , περί τα μέσα του έτους . όταν πλέον παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση της Εκεί , θα προσπαθήσει να βρεί μια συνισταμένη στις απόψεις όλων των κρατών μελών κάτι που σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...