Οικονομία

Ακρίβεια: "Κύμα" φτώχειας αφανίζει τα εισοδήματα–Στα ύψη οι τιμές

Με ρυθμό χειρότερο από εκείνον της πανδημίας, το νέο κύμα φτώχειας διαπερνά από κάτω μέχρι πάνω κάθε κοινωνικό στρώμα, όμως η κάστα των ειδικών στην οποία στρέφονται περισσότερο τα φώτα της δημοσιότητας αναλίσκεται σε μακροπρόθεσμες προβλέψεις για το πώς θα περάσουμε το Πάσχα, χωρίς να αναρωτιέται αν ο κόσμος θα έχει λεφτά να αγοράσει λίγο αρνί.

Η προδιαγεγραμμένη εκτόξευση του πληθωρισμού στο 5,1 % τον Δεκέμβριο, επιστεγάζει το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τον τελευταίο καιρό όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάγωσε η αγορά

Μέσα σε λίγες μέρες, αν και η τάση είχε φανεί από τα μέσα Δεκεμβρίου, η αγορά πάγωσε όπως πάγωσαν όλα τα σπίτια από το κόστος της ενέργειας που εκτοξεύτηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Ο κόσμος, κυρίως οι ευάλωτοι και ηλικιωμένοι, αδυνατώντας να προμηθευτούν πετρέλαιο ή να πληρώσουν τον λογαριασμό του φυσικού αερίου, βιώνουν έναν από τους χειρότερους χειμώνες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Καθώς η χώρα είναι εξαρτημένη ενεργειακά, εισάγοντας σε συντριπτικό ποσοστό το καύσιμο για να κινήσει τα γρανάζια της οικονομίας της, και κατά συνέπεια την εφοδιαστική της αλυσίδα, οι τιμές στα ράφια αναπροσαρμόζονται συνεχώς προς τα πάνω.

Λαμπάδιασαν οι σόμπες

Η κακοκαιρία που πάντα χτυπά τη χώρα το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου, βρήκε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να περονιάζουν από το κρύο, τα καλοριφέρ κλειστά, τις σόμπες στα υπνοδωμάτια να σιγοκαίνε υποκαθιστώντας ενίοτε και το φως ή μαγγάλια στα χωριά από εκείνα που ανέκαθεν ήταν παγίδες θανάτου. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...
Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...