Οικονομία

Αυτοί είναι οι επτά Κώδικες που απλοποιούν το φορολογικό πλαίσιο

Με την πολυπλοκότητα και τις συχνές αλλαγές της φορολογικής νομοθεσίας να αποτελούν εμπόδιο για τη συμμόρφωση των φορολογουμένων και την αποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης αλλά και τροχοπέδη για την προέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, η ΑΑΔΕ προχωρά στην αναμόρφωση και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου μέσω της κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.

Η ΑΑΔΕ, βρίσκεται αντιμέτωπη με το χρόνο και έχει ξεκινήσει να «τρέχει» την κωδικοποίηση ρυθμίσεων για την είσπραξη δημοσίων εσόδων, τον ΦΠΑ, την έμμεση φορολογία και τους φόρους συναλλαγών, τη φορολογία περιουσίας, τις φορολογικές διαδικασίες και τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα και τη διοικητική κωδικοποίηση της άμεσης φορολογίας (Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος).

Στόχος της συγκεκριμένης  μεταρρύθμισης είναι οι πολίτες, επιχειρήσεις αλλά και κάθε επαγγελματίας και επιστήμονας να έχει γνώση και να είναι αντιμέτωπος με ένα εύληπτο και κατανοητό φορολογικό πλαίσιο. Έχουν ήδη συσταθεί ομάδες εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, με σκοπό την απλούστευση και επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τους κύριους φορολογικούς κώδικες, τον κώδικα τελωνείων και όλες τις σχετικές διατάξεις του παράγωγου δικαίου, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

Χρονοδιάγραμμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με βάση τον υφιστάμενο προγραμματισμό, το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου των αντίστοιχων ομάδων εργασίας έχει ως εξής:

1. Νομοθετική Κωδικοποίηση Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων: έως την 31/10/2021.

2. Νομοθετική Κωδικοποίηση Φόρου Προστιθέμενης Αξίας: έως την 31/01/2022.

3. Νομοθετική Κωδικοποίηση Έμμεσης Φορολογίας (Διαφόρων Τελών και Άλλων έμμεσων επιβαρύνσεων φορολογικού περιεχομένου): έως την 31/03/2022.

4. Νομοθετική Κωδικοποίηση Φορολογίας Περιουσίας: έως την 30/11/2022.

5. Νομοθετική Κωδικοποίηση Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: έως την 31/05/2022.

6. Νομοθετική Κωδικοποίηση Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα : έως την 30/11/2022.

7. Διοικητική Κωδικοποίηση Άμεσης Φορολογίας: έως την 30/11/2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης , η υλοποίηση του συνόλου της Μεταρρύθμισης για την κωδικοποίηση και απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας (συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων, εκτός από την παράδοση του ανωτέρω έργου των ομάδων εργασίας και της έκδοσης σχετικής δευτερογενούς νομοθεσίας και της παροχής συστήματος διαχείρισης περιεχομένου και ειδικής ιστοσελίδας για την ενημέρωση των φορολογουμένων) θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του 2024. Η υλοποίηση των ανωτέρω θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού κόστους και του κόστους συμμόρφωσης, στη βελτίωση της αποδοτικότητας της φορολογικής αρχής και την ενίσχυση της συμμόρφωσης με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Έρχεται η ηλεκτρονική φορολογική βιβλιοθήκη

Παράλληλα, θα εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνολογίες για τη δημιουργία ενός συστήματος διαχείρισης περιεχομένου, για την παροχή εμπλουτισμένων, διασυνδεδεμένων και τυποποιημένων πληροφοριών στο οποίο θα υπάρχει πρόσβαση από κατάλληλα διαμορφωμένο ιστότοπο. Με τον τρόπο αυτό η ενημέρωση των φορολογουμένων στην επικαιροποιημένη νομοθεσία θα είναι άμεση, έτσι ώστε να ενισχυθούν η διαφάνεια, η ασφάλεια δικαίου, η φορολογική συμμόρφωση και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τη δημιουργία μιας προσβάσιμης από το κοινό ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2022.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...