Οικονομία

Καλά θα ξεκινήσει και το 2022 - «Ποδαρικό» της εφορίας με 800 ελεγκτές σε 6 νέες μονάδες

Χιλιάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρους χρήματος που παρέμεναν για καιρό στο συρτάρι, λόγω έλλειψης προσωπικού, μπαίνουν τώρα στο μικροσκόπιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και συγκεκριμένα στον “φακό” των 800 ειδικά εκπαιδευμένων στελεχών της που πιάνουν δουλειά στα 6 νεα ελεγκτικά κέντρα που ξεκινούν να λειτουργούν στις 3 Ιανουαρίου στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Με στόχο της δημιουργία αμιγών ελεγκτικών μονάδων η ΑΑΔΕ μεταφέρει σε αυτά νέα Κέντρα, θα όλες οι ελεγκτικές αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι ΔΟΥ Α’ Τάξης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να αποτελέσουν εξειδικευμένα “εργαλεία” διασταυρώσεων και φόρο-ελέγχων καθώς τα στελέχη θα αφιερώνονται αποκλειστικά σε αυτόν το αντικείμενο απεγκλωβισμένα από τις υπόλοιπες λειτουργίες της εφορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού θα φέρει μπαράζ φορολογικών ελέγχων προς πάσα κατεύθυνση, οι οποίοι θα είναι πιο ευέλικτοι καθώς θα είναι αποκεντρωμένες οι υπηρεσίες, με αρμοδιότητες συγκεκριμένες περιοχές. Οι περίπου 800 ελεγκτές που θα στελεχώσουν τα πρωτα 6 Ελεγκτικά Κέντρα αναλαμβάνουν τον εντοπισμό και την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και εν γένει κάθε μορφής απάτης που στερεί σημαντικά έσοδα από τα κρατικά ταμεία.

Κάθε Ελεγκτικό Κέντρο, με την επιφύλαξη των αρμοδιοτήτων του Κέντρου Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΚΕΜΕΕΠ) και του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ), έχει αρμοδιότητα για φορολογούμενους που υπάγονται σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας και για φορολογούμενους, οι οποίοι υπάγονται ως προς την καθ’ ύλην αρμοδιότητα σε ΔΟΥ της χωρικής του αρμοδιότητας, καθώς και για φορολογούμενους που υποβάλλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στις ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης κατά το μέρος που αντιστοιχεί στη χωρική του αρμοδιότητα, με βάση την τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης έδρα ή μόνιμη εγκατάστασή τους.

Οι 800 «ράμπο» της ΑΑΔΕ που θα στελεχώσουν τα 6 νέα Ελεγκτικά Κέντρα θα επικεντρωθούν σε υποθέσεις που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και στοιχεία που προέρχονται από πληροφορίες αλλά και καταγγελίες.
Έμφαση θα δοθεί σε παλιές φορολογικές υποθέσεις αλλά και σε φρέσκες που κινδυνεύουν να παραγραφουν. Σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν συγκεκριμένες κατηγορίες υποθέσεων που αφορούν:

• Υποθέσεις επιστροφών φόρων.

• Υποθέσεις που έχουν σχέση με έλεγχο βάσει δείγματος, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα σε διατάξεις και αποφάσεις (όπως δικαιούχων που έτυχαν επιστροφής ΦΠΑ, καθώς και δικαιούχων νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που έτυχαν επιστροφής φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο).

• Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων.

• Υποθέσεις των ΔΟΥ και ΥΕΔΔΕ που αφορούν διενέργεια μερικού επιτόπιου ελέγχου διαπίστωσης της εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εμβέλεια των νέων ελεγκτικών κέντρων

Τα νέα ελεγκτικά κέντρα θα εποπτεύονται από τις φορολογικές περιφέρειες και θα καθορίζονται επιχειρησιακοί στόχοι τους οποίους θα πρέπει να επιτυγχάνουν. Τα κατά τόπους ελεγκτικά κέντρα θα καλύπτουν τις ακόλουθες περιοχές:

• Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (1ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ΄ Αθηνών και ΙΓ΄ Αθηνών, όπως εκάστοτε ισχύει.

• Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (2ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. ΙΖ΄ Αθηνών, ΙΒ΄ Αθηνών, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Καλλιθέας και Μοσχάτου, όπως εκάστοτε ισχύει.

• Στο 3ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (3ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Χολαργού, Ψυχικού, Νέας Ιωνίας, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Παλλήνης και Κορωπίου, όπως εκάστοτε ισχύει.

• Στο 4ο Ελεγκτικό Κέντρο Αττικής (4ο ΕΛ.ΚΕ. Αττικής), με έδρα την Περιφέρεια Αττικής, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ Α΄ Πειραιά, Σάμου, Ε΄ Πειραιά, Νίκαιας, Αγίων Αναργύρων, Περιστερίου, Ελευσίνας και Αιγάλεω, όπως εκάστοτε ισχύει.

• Στο 1ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Α΄ Θεσσαλονίκης, Ε΄ Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά, Κιλκίς και Ιωνίας Θεσσαλονίκης, όπως εκάστοτε ισχύει.
• Στο 2ο Ελεγκτικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (2ο ΕΛ.ΚΕ. Θεσσαλονίκης), με έδρα την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, αντιστοιχεί η χωρική αρμοδιότητα των Δ.Ο.Υ. Δ΄ Θεσσαλονίκης, Ζ΄ Θεσσαλονίκης, Η΄ Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, όπως εκάστοτε ισχύει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ