Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινά η πληρωμή των δικαιούχων – Οι προθεσμίες για νέες αιτήσεις

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό μέχρι αύριο το απόγευμα θα δουν χρήματα στον λογαριασμό τους, οι περισσότεροι από τους 700.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Να σημειωθεί ότι το ποσό που θα λάβει κάθε νοικοκυριό κυμαίνεται από 100 ευρώ έως και 750 ευρώ.

Έτσι λοιπόν όσοι από τους 700.000 υπέβαλλαν αίτηση στην πλατφόρμα myΘέρμανση μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου θα δουν αύριο τα χρήματα στους λογαριασμούς τους. Συγκεκριμένα θα λάβουν το ποσό του επιδόματος που είχαν εισπράξει πέρυσι ενώ το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται θα το λάβουν έως το τέλος του μήνα υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς έως τις 15 Δεκεμβρίου.

Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν υποβληθεί 761.561 00 αιτήσεις στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες αιτήσεις

Η νέα πληρωμή είναι προγραμματισμένη για το τέλος τους μήνα και θα πληρωθούν όλοι εκείνοι που θα υποβάλλουν αίτηση έως και τις 15 Δεκεμβρίου. Αίτηση πλέον μπορούν να κάνουν εκτός από τους περυσινούς δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης που «έχασαν» την προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου και οι νέοι που περιλαμβάνονται στους φετινούς δικαιούχους, είτε επειδή έχουν διευρυνθεί τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, είτε διότι εντάχθηκαν νέες κατηγορίες που έχουν άλλο είδος ως καύσιμη ύλη (π.χ. φυσικό αέριο).

Αγορές πετρελαίου θέρμανσης διπλάσιας αξίας του επιδόματος

Το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο ο δικαιούχος θα έχει πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης ή θερμικής ενέργειας αξίας μεγαλύτερης ή ίσης με το διπλάσιο του επιδόματος από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από την 15η Οκτωβρίου 2021.

Κατ’ εξαίρεση, για τα καυσόξυλα, το επίδομα χορηγείται υπό τον όρο οι αγορές να έχουν πραγματοποιηθεί από την 1η Ιουνίου 2021 έως και την 31η Μαρτίου 2022. Σε περίπτωση που η αξία αγοράς υπολείπεται του ανωτέρω ορίου, ο δικαιούχος λαμβάνει επίδομα ίσο με το ήμισυ (1/2) της αξίας των αγορών που πραγματοποίησε το ίδιο διάστημα.

Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που πληροί τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δικαιούται επίδομα θέρμανσης 180 ευρώ. Για να λάβει ολόκληρη την εισοδηματική ενίσχυση θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει αγορά πετρελαίου θέρμανσης αξίας τουλάχιστον 360 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πληρωμές

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών:

  • Έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα λάβουν υπό μορφή προκαταβολής ποσό επιδόματος ίσο με τα περσινά χρήματα που έλαβαν ως επιδότηση.

  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, οι περσινοί δικαιούχοι θα εξοφληθούν το συνολικό επίδομα που δικαιούνται φέτος, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα παραστατικά αγοράς έως τις 15 Δεκεμβρίου.

  • Έως τις 30 Δεκεμβρίου, θα έχουν λάβει το επίδομα που τους αναλογεί και οι νέοι δικαιούχοι, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θέρμανσης θα καταβληθεί ως εξής:

  • Έως την 28η Φεβρουαρίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Ιανουαρίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Φεβρουαρίου 2022.

  • Έως την 29η Απριλίου 2022 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Μαρτίου 2022 και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 15η Απριλίου 2022. Ειδικά για το φυσικό αέριο θα καταχωρούνται έως την 31η Μαΐου 2022 δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1.10.2021 έως 31.03.2022 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως την 16η Μαΐου 2022 και το αντίστοιχο ποσό επιδόματος θα καταβάλλεται έως την 15η Ιουνίου 2022. Η καταβολή των ανωτέρω δόσεων πραγματοποιείται μετά την αφαίρεση της καταβληθείσας προκαταβολή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Μετά την υπογραφή με την Μόσχα για δεύτερη παρτίδα πυραύλων S-400 οι Τούρκοι προειδοποιούν για ”μπλοκάρισμα” στο Αιγαίο σε περίπτωση ελληνοτουρκικής συρράξεως

Τα ελληνικά νησιά πρέπει να γίνουν άμεσα βάση ισχυρών πυραυλικών συστημάτων (ATACMS και EXOSET) κατά των τουρκικών...
Οπλικά συστήματα 0

Φορητές κυψέλες καυσίμου στις Ελληνικές ΕΔ! Τι είναι και γιατί αποτελούν σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος στο πεδίο της μάχης;

Οι ΕΔ μας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση με την απόκτηση φορητών κυψελών καυσίμου, αφού αυτές έχουν πληθώρα αξιόπιστων...