Οικονομία

Τζεντιλόνι- Ντόναχιου: Σημαντική η πρόοδος της Ελλάδας - Οι καθυστερήσεις συνδέονται με την πανδημία

Την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων εξέφρασαν μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, επισημαίνοντας ότι κάποιες καθυστερήσεις οφείλονται στον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας και στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. 

"Υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις, κυρίως στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών", ανέφερε ο Επίτροπος Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. "Αλλα συνολικά η άποψη μας είναι ότι αυτές οι καθυστερήσεις συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την πανδημία. Ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να καλύψει το κενό – αλλά συνολικά η αξιολόγηση ήταν πολύ θετική στο τραπέζι του Eurogroup και αυτό το αναγνωρίσαμε όλοι οι υπουργοί," πρόσθεσε.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο πρόεδρος Ντόναχιου. "Καλωσορίζουμε την πρόοδο της χώρας, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας και τις τρομερές πυρκαγιές του Αυγούστου.... Κάποια βήματα έχουν καθυστερήσει, εμείς ενθαρρύνουμε την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει", ανέφερε. 

Τέλος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι υπάρχει ξεκάθαρη πρόοδος από την ελληνική κυβέρνηση, σε πολλές περιοχές. "Φυσικά η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες στην Ευρώπη και παγκοσμίως, αντιμετωπίζει κινδύνους και αβεβαιότητες που συνδέονται με την πανδημία και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Αλλά πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να το διαχειριστεί αυτό και υπάρχει η δέσμευση να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε. 

Η δήλωση του Eurogroup

Το Eurogroup συζήτησε την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τις μακροοικονομικές της προοπτικές, με βάση την 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου.

Μετά από μια απότομη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020, οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής δείχνουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα φέτος, το 2022 και το 2023. Τα έγκαιρα, στοχευμένα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές μείωσαν τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Οι προσπάθειες των αρχών υποστηρίχθηκαν από τα νέα μέσα της ΕΕ, όπως το NGEU και το SURE, που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της πανδημίας με στόχο τον μετριασμό των επιπτώσεών της και τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας αναμένεται να δώσουν μια ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη και θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για την εδραίωση των προσπαθειών προς την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω μεταρρυθμίσεις πολιτικής που έχουν επιτευχθεί στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας Covid-19 και των καταστροφικών πυρκαγιών τον Αύγουστο του 2021. Ειδικότερα, χαιρετίζουμε την εκπλήρωση της ειδικής δέσμευσης στον τομέα της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών που καθιερώνει το λογιστικό σχέδιο για την κεντρική διοίκηση και την υιοθέτηση αντιμονοπωλιακών διορθωτικών μέτρων στον κλάδο της ενέργειας, γεγονός που ολοκληρώνει τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί για αυτόν τον τομέα. Επιπλέον, έχει επιτευχθεί καλή πρόοδος στην απλούστευση της αδειοδότησης επενδύσεων, της ιδιωτικοποίησης και της διακυβέρνησης των κρατικών επιχειρήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας και της δημόσιας διοίκησης.

Η αβεβαιότητα από την πανδημία εξακολουθεί να είναι παρούσα και υπογραμμίζει την ανάγκη να συνεχιστεί η αποφασιστική αντιμετώπιση των υφιστάμενων μεσοπρόθεσμων κινδύνων και προκλήσεων που προσδιορίζονται στη 12η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης. Ενθαρρύνουμε τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν και να προωθήσουν τις προσπάθειές τους όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σημειώνουμε επίσης ορισμένες καθυστερήσεις στους τομείς της δικαιοσύνης και της υγείας και καλούμε τις αρχές να επιταχύνουν την πρόοδο για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων σε αυτούς τους τομείς. Τα θέματα αυτά θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται στο πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Eurogroup χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι, παρά τις δύσκολες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία, η Ελλάδα έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η απελευθέρωση της έκτη δόσης των μέτρων για το χρέος. Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναμένεται να εγκρίνουν τη μεταφορά ισοδύναμων ποσών εισοδήματος SMP-ANFA και τη μείωση στο μηδέν του αυξητικού τόκου περιθώριο για ορισμένα δάνεια του EFSF. Ανυπομονούμε για τη 13η έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί τον Φεβρουάριο του 2022.

Το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της από το ΔΝΤ, καθώς και μερικής προπληρωμής των δανείων της στο πλαίσιο της Δανειακής Διευκόλυνσης για την Ελλάδα (GLF) που θα αντιστοιχεί στις πληρωμές για το 2022 και το 2023, στο πλαίσιο του GLF, με σκοπό αυτό να έχει θετικό αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...