Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Φούσκα στις γερμανικές τράπεζες-Κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία

Οι τράπεζες της Γερμανίας είναι όλο και πιο ευάλωτες σε μια υπερτιμημένη αγορά ακινήτων και οι οικονομικές αρχές θα πρέπει να αναγκάσουν τους δανειστές να δημιουργήσουν κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας, ανέφερε σήμερα Πέμπτη η Bundesbank σε τακτική έκθεση σταθερότητας.

Η Γερμανία μείωσε το λεγόμενο αντικυκλικό απόθεμα ασφαλείας για τις τράπεζες στο μηδέν στην αρχή της πανδημίας, αλλά η οικονομική ανάπτυξη είναι τώρα ισχυρή και ο τραπεζικός δανεισμός είναι γρήγορος, επομένως θα πρέπει να αναγκαστούν να κρατήσουν περισσότερα κεφάλαια προετοιμασμένα για μια κακή μέρα, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. .

"Το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα θα πρέπει να δημιουργηθεί ξανά από νωρίς", δήλωσε η Αντιπρόεδρος της Bundesbank Claudia Buch σε σχετικήδήλωση.

Το απόθεμα ασφαλείας, τώρα στο 0, ορίστηκε στο 0,25% της συνολικής έκθεσης σε κίνδυνο των τραπεζών πριν από την πανδημία, αλλά τα τρέχοντα πιστωτικά επίπεδα υποδηλώνουν ότι μπορεί να χρειαστεί ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο, πρόσθεσε η Bundesbank.

Αυτό το buffer δεν λαμβάνει ρητά υπόψη την άνθηση της αγοράς οικιστικών ακινήτων, η οποία απαιτεί προσεκτική παρακολούθηση και πιθανή δράση από τις ρυθμιστικές αρχές, ανέφερε η Bundesbank.

Οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να ανεβαίνουν στα ύψη και οι δείκτες υποδηλώνουν ότι οι περαιτέρω αυξήσεις είναι ακόμη μπροστά, αφήνοντας τα ακίνητα υπερτιμημένα καθώς η αύξηση των τιμών και των ενοικίων υπερβαίνει τα εισοδήματα. Κάτι που συμβαίνει εσχάτως και στην χώρα μας

«Οι υπερβολές στις τιμές στην αγορά ακινήτων κατοικιών έτειναν να αυξηθούν περαιτέρω», ανέφερε η τράπεζα. «Οι εκτιμήσεις της Bundesbank τα υπολογίζουν μεταξύ 10% και 30% στη Γερμανία το 2020».

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες μπορεί να υπερεκτιμούν την αξία των εξασφαλίσεων του δανείου, αφήνοντάς τις εκτεθειμένες σε μεγάλες ζημίες σε περίπτωση προσαρμογής της τιμής.

Οι τράπεζες είναι επίσης ευάλωτες σε αυξήσεις επιτοκίων, καθώς μεγάλα κομμάτια του μακροπρόθεσμου δανεισμού τους είναι με σταθερά επιτόκια, ιδιαίτερα στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων, πρόσθεσε η Bundesbank.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ