Οικονομία

Ακρίβεια: '"Τυφώνας" ανατιμήσεων και μεγάλες αυξήσεις σε βασικά προϊόντα (βίντεο)

Οι διεθνείς ανατιμήσεις που σαρώνουν τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σαρώνουν και πολλά από τα βασικά προϊόντα που έχουν δει μεγάλη αύξηση. Το κύμα ακρίβειας συνεχίζεται αμείωτο ρυθμό και με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με μπαράζ αλλεπάλληλων ανατιμήσεων.

Ενδεικτικά, από 2,2% που ήταν τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 3,4% τον Οκτώβριο αποτυπώνοντας το κύμα αυξήσεων στην ενέργεια. Συμπληρωματικά, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια μέσα σε ένα μήνα ανατιμήθηκαν σε ποσοστά άνω του 18%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, συγκριτικά με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυτό τον Οκτώβρη το κόστος στο φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 132%, στο πετρέλαιο θέρμανσης 46% και 19% η ηλεκτρική ενέργεια.

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), Γιώργος Λεχουρίτης τονίζει ότι εκτός από την ακρίβεια στην ενέργεια υπάρχει ακρίβεια και σε βασικά αγαθά και προϊόντα πρώτης κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το ελαιόλαδο συγκριτικά με τον προηγούμενο Οκτώβριο έχει αυξηθεί κατά 22,1% το αρνί 16,3% , τα λαχανικά 9,3% και τα πουλερικά 8,5%. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αρχίσει να αυξάνεται και η τιμή στο μοσχάρι που φθάνει και το 10% σύμφωνα με τους κρεοπώλες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως λένε άνθρωποι της αγοράς, οι ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προιόντων , τροφίμων απορρυπαντικών και χαρτικών θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ