Οικονομία

Γερμανία: Οικονομικός πανικός και μόνο στην ιδεά αριστερής κυβέρνησης - Στέλνουν τα λεφτά τους στην Ελβετία

Αύριο, λοιπόν, Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, ο Όλαφ Σολτς, ο Άρμιν Λάσετ και η Αναλένα Μπέρμποκ θα διεκδικήσουν την θέση της Άνγκελας Μέρκελ, μετά την 16ετη θητεία της στην Καγκελαρία.

Τα δύο φαβορί στις εκλογές στη Γερμανία – σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις – είναι ο Όλαφ Σολτς του SPD και ο Άρμιν Λάσετ του CDU. Η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό όμως που ανησυχεί τους Γερμανούς εκατομμυριούχους, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, είναι μήπως μια τυχόν στροφή της γερμανικής πολιτικής προς τα αριστερά. Και η ανησυχία αυτή προκύπτει από το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης των Σοσιαλδημοκρατών με τους Πράσινους και το κόμμα της Αριστεράς, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα αυξηθούν οι φόροι στα μεγάλα εισοδήματα και ο φόρος κληρονομιάς. 

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος που – σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters – Γερμανοί εκατομμυριούχοι στέλνουν τα χρήματά τους στην Ελβετία. Γερμανός δικηγόρος, ειδικευμένος σε θέματα φορολογίας και με έδρα στη Ζυρίχη, μιλώντας για το ενδεχόμενο μιας αριστερής στροφής στην γερμανική πολιτική, σημειώνει: «είναι σήμα κινδύνου για τους υπερπλούσιους» και οι «επιχειρηματικές οικογένειες έχουν θορυβηθεί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στοιχεία από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters, είναι ενδεικτικά του φόβου που έχει κυριεύσει τους Γερμανούς εκατομμυριούχους. Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2021 οι καταθέσεις από τα γερμανικά νοικοκυριά στις ελβετικές τράπεζες αυξήθηκαν από 5 δισ. σε 37,5 δισ. και τα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνουν ομόλογα, μετοχές και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στοιχεία για πιο πρόσφατες μεταφορές ποσών ακόμα δεν υπάρχουν, ωστόσο οι μεταφορές χρημάτων συνεχίζονται.

«Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, ειδικά επιχειρηματίες, φοβούνται ότι η Γερμανία θα κάνει στροφή προς τα αριστερά, ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα», αναφέρει ο Φλοριάν Ντιρσέλεν, επικεφαλής διαχείρισης πλούτου για την Ευρώπη της ελβετικής LGT. Επίσης, Ελβετός τραπεζίτης που μίλησε στο Reuters σε καθεστώς ανωνυμίας είπε ότι ξέρει «αρκετούς Γερμανούς επιχειρηματίες που θέλουν να έχουν ένα ασφαλές καταφύγιο έξω από τη χώρα τους, αν τα πράγματα παραγίνουν “κόκκινα”».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με το Reuters, αυτή η κίνηση των Γερμανών εκατομμυριούχων δείχνει ότι οι πλούσιοι ανά τον κόσμο εξακολουθούν να βλέπουν την Ελβετία ως την ιδανική χώρα για να μεταφέρουν τα χρήματα τους. Η Ελβετία είναι η χώρα που φιλοξενεί τα περισσότερα κεφάλαια που προέρχονται από το εξωτερικό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη, και οι εισροές το 2020 αυξήθηκαν σημαντικά. Οι νέοι όμως διεθνείς κανόνες ορίζουν ότι η Ελβετία οφείλει να μοιράζεται φορολογικά στοιχεία με κάποιες από τις χώρες προέλευσης των πελατών της, γεγονός που μάλλον δεν βοηθήσει ιδιαίτερα μακροπρόθεσμα τους Γερμανούς εκατομμυριούχους. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ