Οικονομία

Evergrande: Αποκλιμακώνεται προσωρινά η κρίση - Η Κίνα προετοιμάζεται όμως για κατάρρευση

Προς στιγμής αποκλιμακώνεται η κρίση με τον κινεζικό κατασκευαστικό κολοσσό Evergrande, καθώς η υπερχρεωμένη εταιρία κατέληξε σε συμφωνία με τους εγχώριους επενδυτές για την αποπληρωμή μέρους των τόκων ομολόγων 620 εκατομμυρίων δολαρίων (4 δισεκατομμύρια γουάν) που έχουν εκδοθεί στο κινεζικό νόμισμα.

Η εταιρία κατέβαλε 35,7 εκατομμύρια δολάρια για τόκους σε εγχώριους κατόχους ομολόγων, ωστόσο δεν ανέφερε τι θα συμβεί με τα χρέη στο εξωτερικό ούτε με ληξιπρόθεσμες οφειλές 47,5 εκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη εβδομάδα.

Το ποσό είναι ελάχιστο μπροστά στο διαστημικό χρέος ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων που βαραίνει την πλέον υπερχρεωμένη εταιρία στον κόσμο, ωστόσο φαίνεται πως σταθεροποιεί την ηρεμία που έχει επανέλθει από την Τρίτη το βράδυ στις αγορές, μετά τους κραδασμούς των προηγούμενων ημερών. Η ανησυχία επανάληψης ενός σεναρίου όπως εκείνο της Lehman Brothers, η πτώχευση της οποίας είχε προκαλέσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 στις ΗΠΑ, προκάλεσε «βουτιά» στα διεθνή χρηματιστήρια τις προηγούμενες ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην κινεζική κυβέρνηση, που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα προχωρήσει στη διάσωσή της. Οι αναλυτές υποστηρίζουν πως είναι δίκοπο μαχαίρι για το Πεκίνο, αφού από τη μία η κατάρρευση της εταιρίας θα είναι τεράστιο πλήγμα για την κινεζική -και όχι μόνο- οικονομία- και από την άλλη θα υπάρξει φαινόμενο ντόμινο και με άλλα αιτήματα για διάσωση κατασκευαστικών. Σημειώνεται πως ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε από 8,4% σε 8,1% τις προβλέψεις της φετινής ανάπτυξης της Κίνας λόγω της Evergrande.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε χθες δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, η μονάδα China Evergrande Group στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν έχει πληρώσει μισθούς σε ένα μέρος του προσωπικού της και έχει μείνει πίσω στις πληρωμές ενός αριθμού προμηθευτών για εργοστασιακό εξοπλισμό. Oπως σχολιάζει, αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός όμιλος αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο και εκτός του βασικού πυρήνα δραστηριοτήτων του.

Μάλιστα, δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal» ανέφερε χθες πως οι κινεζικές Αρχές έχουν ζητήσει από τις τοπικές κυβερνήσεις να προετοιμαστούν για πιθανή κατάρρευση του ομίλου. Κινέζοι αξιωματούχοι διέρρευσαν πως οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν επιφορτιστεί με την αποτροπή ταραχών και το μετριασμό των αλυσιδωτών αντιδράσεων στους αγοραστές ακινήτων και την ευρύτερη οικονομία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ