Οικονομία

Τρελή μπίζνα! Δισεκατομμυριούχοι, Μπέζος, Μπλούμπεργκ, Γκέιτς “αγοράζουν” την Γροιλανδία

Είχε τελικά δίκιο ο Τραμπ; Τον Αύγουστο του 2019, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τραμπ γελοιοποιήθηκε επειδή φέρεται να εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά της Γροιλανδίας.

«Η Γροιλανδία είναι ένα στρατηγικό μέρος ... έχουν πολλά πολύτιμα μέταλλα», εξήγησε τον Αύγουστο του 2019 και είχε δίκιο: οι δανέζικες έρευνες διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης του νησιού θα αξιώσει περίπου 900.000 τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα στον Αρκτικό Ωκεανό.

Δεδομένος είναι επίσης - δεν αποτελεί έκπληξη αυτό - ένας αγώνας υπεροχής με την Κίνα για το μέλλον του νησιού. Μέχρι στιγμής, η Ουάσινγκτον έχει αποτρέψει το Πεκίνο από τη χρηματοδότηση τριών αεροδρομίων στη Γροιλανδία που θα του επέτρεπαν να κρατήσει το στρατηγικά σημαντικό νησί - το οποίο είναι επίσης το μεγαλύτερο στον κόσμο σε τετραγωνικά χιλιόμετρα - κάτι που ο αμερικανικός στρατός αρνείται να διακινδυνεύσει. Και παρόλο που διαθέτει τεράστιους φυσικούς πόρους στα 811.000 τετραγωνικά μίλια, η Γροιλανδία βασίζεται σε επιχορηγήσεις 591 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Δανία ετησίως, οι οποίες αποτελούν περίπου το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού της.

Η Γροιλανδία απέρριψε γρήγορα τον Τραμπ λέγοντας "δεν είμαστε προς πώληση".

Αλλά τώρα φαίνεται ότι η Γροιλανδία είναι πιο ανοιχτή στην ιδέα, καθώς μια ομάδα Αμερικανών δισεκατομμυριούχων συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν μια κοινή επιχείρηση για την εξόρυξη των πόρων τρισεκατομμυρίων δολαρίων της χώρας. Και μιλάμε για σπάνιους φυσικούς πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Bluejay (BLLYF), μια εταιρεία εξερεύνησης και ανάπτυξης με έργα στη Γροιλανδία και τη Φινλανδία, υπέγραψε συμφωνία κοινής επιχείρησης με την KoBold Metals, για Νικέλιο, χαλκό, κοβάλτιο, πλατίνα, μαζικό σουλφίδιο της εταιρείας στην Κεντρική Δυτική Γροιλανδία.

Ο σκοπός της KoBold είναι να ανακαλύψει και να αναπτύξει νέες πηγές των σημαντικών υλικών για ηλεκτρικά οχήματα. Ο στόχος της KoBold είναι να κάνει περισσότερες ανακαλύψεις εξαιρετικών μεταλλευμάτων με βάση την τεχνογνωσία παγκόσμιας κλάσης στη γεωεπιστήμη εξερεύνησης και την ανάπτυξη τεχνολογίας.

Οι κύριοι επενδυτές στην KoBold περιλαμβάνουν το Breakthrough Energy Ventures, ένα ταμείο για το κλίμα και την τεχνολογία, που εποπτεύεται από τον Bill Gates και του οποίου οι επενδυτές περιλαμβάνουν τους Michael Bloomberg, Jeff Bezos και Ray Dalio. Άλλοι επενδυτές στην KoBold περιλαμβάνουν τον Andreessen Horowitz, το κορυφαίο ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων Silicon Valley και την Equinor, τη νορβηγική κρατική πολυεθνική εταιρεία ενέργειας.

Ο Kurt House, διευθύνων σύμβουλος της KoBold, δήλωσε:

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που επενδύουμε στον αναδυόμενο ορυκτό τομέα της Γροιλανδίας και συνεργαζόμαστε με την Bluejay λόγω του ισχυρού ιστορικού τους στη Γροιλανδία και των εξαιρετικών δυνατοτήτων του έργου Disko."

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ