Οικονομία

Wall Street: Νέα ρεκόρ για τους δείκτες της Αμερικανικής αγοράς

Με ιστορικά υψηλά υποδέχθηκε η Wall Street τα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα, με τους τρεις βασικούς δείκτες να σημειώνουν νέα ρεκόρ.

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιούνιο καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και τις υπηρεσίες τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 850.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα μετά από 583.000 τον Μάιο. Ο δείκτης ανεργίας ωστόσο ενισχύθηκε στο 5,9% από 5,8% τον Μάιο καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 700.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,7%.

Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν επίσης ότι οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 0,3% τον προηγούμενο μήνα μετά από άνοδο 0,4% τον Μάιο. Σε ετήσια βάση οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 3,6% από 1,9% τον Μάιο.

Η Federal Reserve έχει δείξει ότι δεν θα βιαστεί να αλλάξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής, παρά το πρόσφατο ράλι του πληθωρισμού, καθώς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δείκτες – Στατιστικά

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πρόσθεσε 152 μονάδες ή 0,44% κλείνοντας στις 34.786,35 και ξεπέρασε το ιστορικό υψηλό της 7ης Μαΐου. Στην εβδομάδα ο Dow κατέγραψε κέρδη 1,1%.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,75% στις 4.352,34 μονάδες, σημειώνοντας το 7ο διαδοχικό ρεκόρ του και το 36ο για το 2021. Σε εβδομαδιαία βάση είχε κέρδη 1,7%.

Ρεκόρ σημείωσε και ο Nasdaq αφού πρόσθεσε 0,81% ή 116,95 μονάδες σκαρφαλώνοντας στις 14.639,33. Ο τεχνολογικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2% στην εβδομάδα.

Στις επιμέρους μετοχές η Tesla σημείωσε άνοδο άνω του 2,5%, αφού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι παρήγαγε 206.421 οχήματα και παρέδωσε 201.250, λίγο κάτω από τις προσδοκίες της FactSet για πωλήσεις 207.000 οχημάτων.

Στον αντίποδα, η κινεζική εταιρεία οχημάτων κοινής χρήσης Didi Global υποχώρησε κατά 6% περίπου αφού η ρυθμιστική αρχή του διαδικτύου της Κίνας δήλωσε ότι ερευνά τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας της εταιρείας, ανέφερε το Dow Jones Newswires.

Η αλυσίδα ντόνατ Krispy Kreme κατέγραψεπτώση άνω του 6% την Παρασκευή, με την μετοχή να έρχεται από τη χθεσινή πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό της Wall με κέρδη 24%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η χρηματιστηριακή Robinhood Markets ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την εισαγωγή της στον δείκτη Nasdaq με το σύμβολο “HOOD”.

H Wall Street θα παραμείνει κλειστή τη Δευτέρα για την αργία της Ημέρας Ανεξαρτησίας, η οποία πέφτει την Κυριακή 4 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ