Οικονομία

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός

Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν και το αμερικανικό δολάριο να σταθεροποιείται σε χαμηλότερα επίπεδα από το υψηλό τριών μηνών που σημείωσε την Τετάρτη το βράδυ.  

Οι επενδυτές του χρυσού είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους και στα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που ανακοινώθηκαν σήμερα και αποτελούν κρίσιμο παράγοντα στις αξιολογήσεις που κάνει η Federal Reserve στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. 

Η μηνιαία έκθεση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για την απασχόληση έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει θέσεις εργασίας τον Ιούνιο καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ενισχύσουν την παραγωγή τους και τις υπηρεσίες τους μετά την άρση των μέτρων περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε άλλες 850.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα μετά από 583.000 τον Μάιο. Ο δείκτης ανεργίας ωστόσο ενισχύθηκε στο 5,9% από 5,8% τον Μάιο καθώς περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας. 

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για 700.000 θέσεις εργασίας με την ανεργία να υποχωρεί στο 5,7%.

Στο μεταξύ, το αμερικανικό δολάριο σημείωσε πτώση 0,30% στον δείκτη ICE U.S., ενώ η απόδοση του κρατικού 10ετούς ομολόγου των των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 1,44%, ενισχύοντας την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου για τους επενδυτές ως ασφαλές καταφύγιο.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζει επίσης και στη μετάλλαξη Δέλτα, ηραγδαία εξάπλωση της οποίας ανάγκασε ήδη ορισμένες χώρες στην Ευρωπη και στην Ασία να κάνουν πίσω όσον αφορά την επανεκκίνηση κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.  

Οι εντεινόμενες ανησυχίες καθώς και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να πείσουν ορισμένους επενδυτές ότι η Fed θα είναι επιφυλακτική ως προς την αύξηση των επιτοκίων, υποστηρίζοντας τον χρυσό μακροπρόθεσμα, δήλωσε ο Bart Melek, αναλυτής στην TD Securities.

Αλλά βραχυπρόθεσμα, όπως πρόσθεσε ίδιος, "ο χρυσός αντιμετωπίζει τεχνική αντίσταση γύρω στα 1.790 δολάρια, μέχρι να δούμε κάποια χειρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε αυτό το κλίμα, ο χρυσός παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε 6,50 δολάρια ή 0,4% στα 1.783,30 δολάρια ανά ουγγιά, με την τιμή του να διαμορφώνεται στο υψηλότερο επίπεδο από τις 23 Ιουνίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet. Η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση με κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο ήταν το καλύτερο ανοδικό σερί από την αντίστοιχη περίοδο που έληξε στις 26 Μαΐου. Στην εβδομάδα ο χρυσός κέρδισε 0,3%.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 40,1 σεντς ή 1,5%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 26,501 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πτώση 0,4% την Πέμπτη. Σε εβδομαδιαία βάση, το ασήμι σημείωσε άνοδο 1,6%.

Η πλατίνα παραδόσεως Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 6,80 δολάρια ή 0,6%, για να διαμορφωθεί η τιμή της στα 1.087,70 δολάρια ανά ουγγιά, αλλά σημείωσε πτώση 1,4% στην εβδομάδα. Το παλλάδιο παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 23,60 δολάρια ή 0,9%, για να κλείσει στα 2.792,50 δολάρια ανά ουγγιά, και σημειώνοντας άνοδο 5,9% στην εβδομάδα.

Τέλος, ο χαλκός παραδόσεως Σεπτεμβρίου πρόσθεσε 4 σεντς ή 0,9%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 4,2760 δολάρια ανά λίβρα. Στην εβδομάδα, ωστόσο, είχε απώλειες 0,3%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ