Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Απώλειες 0,62% για τον Γενικό Δείκτη

Στις χαμηλές συναλλακτικές πτήσεις επέστρεψε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες όχι μόνο δεν επέτρεψαν να συνεχίσουν το έργο τους οι αγοραστές, αλλά έδωσαν έδαφος στους πωλητές που κατοχύρωσαν μέρος των κερδών τους ασκώντας πιέσεις στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 894,94 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 892,51 μονάδων και 899,85 μονάδων. Ο τζίρος ανήλθε στα 44,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,2 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 2.168,79 μονάδες, ενώ στο +0,64% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.400,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 550,80 μονάδες.

Παύση εντολών κήρυξαν σήμερα οι αγοραστές, οι οποίοι έμειναν απόντες στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης και δραστηριοποιήθηκαν μόνο σε επιλεγμένους τίτλους. Αντίθετα, δεν ήταν λίγα τα χαρτοφυλάκια που πόνταραν πάνω στην αδυναμία της αγοράς πέριξ των 900 μονάδων και βρήκαν ευκαιρία να κατοχυρώσουν μέρος των κερδών του προηγούμενου δεκαημέρου. 

Προβληματισμός για την ισχύ της ανάκαμψης

Στην αγορά πάντως επικρατεί ένας μικρός προβληματισμός, ειδικά στο σκέλος του κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να εκδηλώσει μια ισχυρή ανάκαμψη ώστε να κλείσει γρήγορα την παρένθεση της πανδημικής κρίσης. Με δεδομένη την αργή επιστροφή του τουρισμού στην κανονικότητα, αλλά και τις επισημάνσεις της Κομισιόν για τα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, μεγάλες επενδυτικές θέσεις είναι δύσκολο να αναληφθούν.

Άλλωστε, η Κομισιόν επισήμανε κάτι που γνωρίζει πολύ καλά η ελληνική αγορά, δηλαδή ότι υψηλό χρέος και ανεργία,  πολύ χαμηλή επενδυτική θέση, αρνητικό δυνητικό ΑΕΠ και υψηλό -ακόμη- απόθεμα κόκκινων δανείων, είναι τα πέντε "χρόνια" προβλήματα της Ελλάδας. 

Εστίαση στην ΕΚΤ

Την ίδια ώρα, με την ανάκαμψη να αναζητά ακόμη τους ρυθμούς της και το φάσμα ενός ακόμη κύματος της πανδημίας να είναι ορατό, οι πρόδρομοι δείκτες της οικονομίας δίνουν θετικά σήματα και αυτό... δεν είναι πάντα καλό. Αυτό είναι το σχόλιο χρηματιστηριακής πηγής στο Capital.gr, επισημαίνοντας ότι σταδιακά ο κόσμος των αγορών θα πρέπει να ενσωματώνει στα σενάριά του το ενδεχόμενο να αλλάξει το μείγμα της νομισματικής πολιτικής, ώστε να μην εκτροχιαστεί ο πληθωρισμός.

Η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού πιθανόν να αναγκάσει την ΕΚΤ να εξετάσει στις 10 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου, το ενδεχόμενο να μειώσει την ένταση του προγράμματος PEPP, των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, το οποίο είναι και "υπεύθυνο" για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν αρκετούς λόγους για να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα (το ελληνικό spread είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2008), σαφώς θα υπάρξει κάποια ανοδική προσαρμογή σε περίπτωση κάποιας σύσφιξης της πολιτικής της ΕΚΤ. Και αυτό με τη σειρά του θα επηρεάσει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του προϋπολογισμού λόγω της πανδημίας. Αυτό επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές που αποδίδουν μάλιστα εκεί και την καθήλωση, μέχρι νεοτέρας, της χρηματιστηριακής αγοράς το τελευταίο δίμηνο.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil διόρθωσε σήμερα μετά το έντονα ανοδικό της σερί, καταγράφοντας απώλειες 1,82%, με τις Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Jumbo, Coca Cola, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan και Βιοχάλκο.

Στον αντίποδα, μόλις τέσσερις τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε θετικά εδάφη, οι Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Φουρλής, χωρίς όμως καμία να κινηθεί με κέρδη πάνω από το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean και ΕΥΔΑΠ. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ξεκίνησε ο ρωσικός οδοστρωτήρας σε ένα τεράστιο μέτωπο χρησιμοποιώντας την τακτική της “Λοξής φάλαγγας” ενώ πέφτουν πόλεις η μία μετά την άλλη

Ποιος θα σταματήσει 200.000 Ρώσους στρατιώτες αναρωτιούνται πολλοί στην Ουκρανία -Οι Ρώσοι έχουν τοπική υπεροχή 3:1...