Οικονομία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται… καμπάνες!

Μπορεί η αγορά να πήρε τεράστια οικονομική «ανάσα» από τον έβδομο (και τελευταίο) γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής ωστόσο το σοκ ήρθε στο… μετά καθώς το κράτος ζητάει πίσω τα χρήματα!  Αυτό θα συμβεί μετά από το… κόσκινο όλων των αιτήσεων που έχουν εγκριθεί  ενώ έχει ξεκινήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός, προκειμένου να εντοπιστούν όσοι επιχείρησαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να καρπωθούν τα χρήματα της επιδότησης.

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν αυτόματα αμέσως μετά το κλείσιμο της πλατφόρμας και για τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και ήδη γίνονται διασταυρώσεις στα έσοδα που έχουν δηλωθεί και τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, όσοι εντοπιστούν να έχουν δηλώσει ψευδή στοιχεία υποχρεούνται να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν από την Επιστρεπτέας Προκαταβολή και μάλιστα με τους νόμιμους τόκους και προσαυξήσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τον εντοπισμό υποθέσεων απάτης κατά τον προηγούμενο κύκλο της επιστρεπτέας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μη ληφθούν υπόψη τροποποιητικές δηλώσεις του 2020 που υποβλήθηκαν μετά τον Ιανουάριο του 2021 αναφορικά με τον 7ο κύκλο της Επιστρεπτέας, ή η χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστων 4 ώρες ημερησίως.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Έρχονται… καμπάνες!

Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον οι αρμόδιες αρχές εντοπίσουν περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι επιχείρησαν να ξεγελάσουν το σύστημα και να επωφεληθούν των κονδυλίων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής η ΑΑΔΕ μπορεί:

 • να μην εγκρίνει προσωρινά την αίτηση για τη χορήγηση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και να ενημερώσει εγγράφως τη ΓΔΟΥ του Υπουργείου Οικονομικών με τα κρίσιμα για κάθε περίπτωση στοιχεία
 • να μην συμπεριλαμβάνει τα πρόσωπα τα οποία πιθανώς καταστρατηγούν τις διατάξεις στις αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις δικαιούχων, ενημερώνοντας σχετικά όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες,
 • να κοινοποιεί τα ευρήματα στον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και στη Γενική Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος για την εξακρίβωση πιθανής απόπειρας τέλεσης οικονομικών εγκλημάτων σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου
 • να προβαίνει στις δέουσες ενέργειες συμμόρφωσης ή ελέγχου, με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Οι προϋποθέσεις για την οικονομική ενίσχυση

Υπενθυμίζεται ότι η επιλογή των δικαιούχων έγινε με βάση τον τζίρο που εμφανίζουν οι επιχειρήσεις με τους παρακάτω όρους:

 • σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 είναι θετικό και επιπλέον ο κύκλος εργασιών του μηνός Μαρτίου 2020 είναι μεγαλύτερος ή ίσος του κύκλου εργασιών Φεβρουαρίου 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020,
 • άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 είναι θετικό, ως κύκλος εργασιών αναφοράς της επιχείρησης λαμβάνεται το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, πολλαπλασιαζόμενο με τρία δεύτερα (3/2),
 • άλλως σε περίπτωση που το άθροισμα του κύκλου εργασιών των μηνών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2020 δεν είναι θετικό και η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020 πολλαπλασιαζόμενος επί τρία

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πώς… γέμισε τα κρατικά ταμεία

Μεγάλο μέρος των χρημάτων από τις επιστρεπτέες προκαταβολές χρησιμοποιήθηκαν από χιλιάδες φορολογούμενους για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους.

Αυτό δείχνει η εισπραξιμότητα των φόρων κατά το τελευταίο διάστημα της πανδημίας και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πολίτες παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία έσπευσαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, φτάνοντας την εισπραξιμότητα στο 91,31% τον Μάρτιο από 79,04% τον Φεβρουάριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο που κινείται στο 95%.

Όπως και να έχει το 91,31% του Μαρτίου θεωρείται ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Η εισπραξιμότητα παραδοσιακά στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλότερη, με αποτέλεσμα διαχρονικά οι δανειστές να εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς θεωρούν αυτόν τον τομέα κομβικό για την επίτευξη των υψηλών στόχων στα πλεονάσματα.

 

Τα στοιχεία της φορολογικής διοίκησης για την εισπραξιμότητα των φόρων για το μήνα Μάρτιο δείχνουν τα εξής:

 • Η συνολική εισπραξιμότητα των τεσσάρων πιο σημαντικών φόρων, δηλαδή του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ, του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε τον Μάρτιο στο 91,31% από 79,04% που ήταν τον Φεβρουάριο. Η συγκεκριμένη επίδοση είναι στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών, ενώ για το σύνολο του πρώτου τριμήνου το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 80,19%.
 • Η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ χτύπησε «κόκκινο» τον Μάρτιο φθάνοντας το 91,75% που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Η ΑΑΔΕ εισέπραξε τα 492 εκατ. ευρώ από τα 536,268 εκατ. ευρώ του ΦΠΑ που βεβαιώθηκε. Τον Φεβρουάριο του 2021 όπου ο συνολικός οφειλόμενος ΦΠΑ ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς έφθανε τα 985 εκατ. ευρώ, το ποσοστό της εμπρόθεσμης πληρωμής υποχώρησε στο 83,04% με τις αντίστοιχες εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 818 εκατ. ευρώ.
 • Η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ κατά τον Φεβρουάριο, τελευταίο μήνα είσπραξης του, διαμορφώθηκε στο 74,08%. Στα ταμεία εισέρρευσαν 308 εκατ. ευρώ έναντι 415,89 εκατ. ευρώ που είχαν βεβαιωθεί. Τον Μάρτιο οι εμπρόθεσμες πληρωμές από τους φόρους ακινήτων διαμορφώνουν ένα ποσοστό εισπραξιμότητας 83,51%.
 • Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων διαμορφώθηκε σε 65,98% από 69,23% τον Φεβρουάριο τελευταίος μήνας πληρωμής των 8 δόσεων.

Σε ό,τι αφορά στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων, η εισπραξιμότητα 96,45% από 87,26% τον Φεβρουάριο που είναι το υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον της τελευταίας 5ετίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ