Οικονομία

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδη 1,01% και κλείσιμο στις 906,07 μονάδες

Με στηρίξεις από την πλειονότητα της υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και με βαρίδια κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 910 μονάδες, αλλά κατάφερε μια σημαντική άνοδο, ειδικά μετά τη βουτιά της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,01% στις 906,07 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 900,89 μονάδων (+0,43%) και 912,68 μονάδων (+1,75%). Ο τζίρος ανήλθε στα 94,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 859 χιλ. τεμάχια.

Συγκράτησαν τα κέρδη του Χρηματιστήριου οι τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,98%, στις 2.210,68 μονάδες, ενώ στο +0,02% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.334,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,24% στις 606,16 μονάδες.

Εάν εξαιρεθεί η μεγάλη πτώση της περασμένης Παρασκευής, το Χρηματιστήριο διένυσε την όγδοη συνεδρίαση στο εύρος 900-915 μονάδων, επιβεβαιώνοντας την αναμονή και τη στήριξη των μακροπρόθεσμων μέσα σε ένα περιβάλλον έντονης μεταβλητότητας. Μια περίοδο που προκάλεσε και τις στηρίξεις αλλά και τις αγοραστικές δυνάμεις της αγοράς, με το μέχρι τώρα πρόσημο να είναι θετικό, αν και με κάποιο κόστος. 

Τα δύο στρατόπεδα

Όπως επισημαίνουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, το Χρηματιστήριο είναι χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα. Και αυτά δεν είναι αυτά των πωλητών και των αγοραστών, αλλά των μακροπρόθεσμων και των βραχυπρόθεσμων, με τους τελευταίους να έχουν τα ηνία των περισσότερων συνεδριάσεων, και ειδικά σε τίτλους που βρίσκονται στην επικαιρότητα, εκμεταλλευόμενοι τις ακραίες διακυμάνσεις.

Το πρώτο στρατόπεδο, αυτό των μακροπρόθεσμων στην παρούσα φάση επιδίδεται περισσότερο σε επιλεκτικές κινήσεις, με στόχο τη στήριξη της αγοράς στις καθημερινές αναταράξεις, που προέρχονται περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο. Μάλιστα, ο τελευταίος έχει εισέλθει σε μια περίοδο διόρθωσης, μετά τις σημαντικές επιδόσεις του προηγούμενου διαστήματος, με τις επιρροές από μερίδα αυτού να είναι ενισχύουν την αποστροφή κινδύνου.

Κλειδί οι μακροπρόθεσμοι

Όπως σχολιάζουν οι εγχώριοι αναλυτές, η αγορά βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, προσπαθώντας να αφήσει το επίπεδο που την στοίχειωσε επί μία εξαετία και να κινηθεί, αλλά και να διαπεράσει τις 950 μονάδες. Για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να εισρεύσουν νέα κεφάλαια και να ανοίξουν νέες θέσεις που θα στηρίξουν την εν λόγω υπέρβαση.

Πάντως, το μεγάλο κόκκινο "κηροπήγιο" της συνεδρίασης της Παρασκευής επιδείνωσε σημαντικά την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη καθώς απείλησε με διάσπαση την ανοδική γραμμή τάσης που συνδέει τα χαμηλά του τελευταίου τριμήνου, σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής Πέτρος Στεριώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μένει να φανεί αν η συσσώρευση τιμών που έχει λάβει χώρα στην περιοχή των 900 μονάδων του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί φυσιολογική απορρόφηση των υπεραγορασμένων επιπέδων τιμών πριν τη συνέχιση του ράλι  και με μεγάλο στόχο τα προ πανδημίας υψηλά των 950 μονάδων ή αν αποτελεί οιωνό μεγαλύτερης διόρθωσης η οποία θα μπορούσε να κατευθυνθεί σε πρώτη φάση προς τη διαγραμματική στήριξη των 870 μονάδων.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Aegean και Jumbo σημείωσαν κέρδη 5,77% και 5,26% αντίστοιχα, ξεχωρίζοντας από την έναρξη της συνεδρίασης. Άνω του 3% ήταν και η άνοδος σε Λάμδα, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ και άνω του 2% σε Ελλάκτωρ και Ελληνικά Πετρέλαια. Τα κέρδη σε Motor Oil, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Φουρλή, Titan, Coca Cola, Μυτιληναίο και Εθνική ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΑΔΜΗΕ.

Στον αντίποδα, η Alpha Bank δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς μετά το πρωινό +2,23%, τελικά έκλεισε στο χαμηλό ημέρας με απώλειες 2,82%. Στο -1,88% η Πειραιώς και στο -1,18% η Eurobank, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα και ΔΕΗ. Ο ΟΛΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.

Ίλιγγο προκάλεσαν και οι διακυμάνσεις της μετοχής της Attica Bank, η οποία επανήλθε σήμερα διαπραγμάτευση, μετά από δύο συνεδριάσεις αναστολής. Η μετοχή άρχισε με απώλειες 28,35%, αλλά λίγο μετά τις 12:00 γύρισε σε θετικά εδάφη φτάνοντας μάλιστα έως και το +23,93%. Τελικά έκλεισε με απώλειες 4,56%, με 4,5 εκατ. τεμάχια όγκο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...