Μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,6% το Α’ τρίμηνο προβλέπει η Eurostat ωστόσο σημειώνει πως αναμένεται ανάκαμψη.
Σύμφωνα με τα όσα έφερε στην επιφάνεια προ ημερών με έκθεσή της η Eurostat η οικονομία έπεσε σε μια τεχνητή ύφεση μετά από μια μικρή συρρίκνωση στο α’ τρίμηνο. Παρ όλα αυτά αναφέρει κινείται σταθερά σε πορεία ανάκαμψης διότι γίνεται σιγά σιγά άρση των περιορισμών της πανδημίας.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Αναφορικά με το ΑΕΠ σε 19 χώρες που έχουν κοινό νόμισμα το ευρώ, συρρικνώθηκε κατά 0,6% από τρίμηνο σε τρίμηνο.
Η εξέλιξη αυτή, θέτει την περιοχή της ζώνης του ευρώ σε μία δεύτερη τεχνητή ύφεση, μέσα σε 12 μήνες, μετά τη μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7% στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.
Τι έδειξε η έκθεση του ΟΟΣΑ
Μειώθηκε η συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών στην Ελλάδα το 2020 σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ΟΟΣΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση, για τους άγαμους μισθωτούς χωρίς παιδιά με μέσο εισόδημα η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 0,80 ποσοστιαίες μονάδες στο 40,1% του κόστους εργασίας, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 0,39 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) στο 34,6%.
Η μείωση της επιβάρυνσης στην Ελλάδα προέκυψε τόσο από τη μείωση της φορολογίας εισοδήματος όσο και από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων και των εργοδοτών. Ειδικότερα, η επιβάρυνση από τη φορολογία εισοδήματος μειώθηκε κατά 0,32 π.μ., από τη μείωση των εισφορών των εργαζομένων κατά 0,24 π.μ. και από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 0,25 π.μ.