Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Ανοίγεται τεράστια ευκαιρία επενδύσεων Σαουδαράβων στην Ελλάδα και μεταφορά ελληνικών προϊόντων στον Κόλπο

Τις τελευταίες δεκαετίες, επενδυτές από Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνεργάστηκαν σε διάφορες κοινοπραξίες, αντικατοπτρίζοντας τη θετική πορεία της εμπλοκής τους σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αναφέρει το μεγαλύτερο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ειδικά αυτήν την περίοδο οι εξαγωγές από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία και το αντίστροφο, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην άνθηση της εμπορικής σχέσης δύο χωρών, που διάγουν εποχή πολύ καλών σχέσεων.

“Εξετάζοντας το πρίσμα της ιστορίας, οι πολυδιάστατοι δεσμοί που δεσμεύουν την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία σήμερα είναι συνέχεια των ελληνοαραβικών σχέσεων που χρονολογούνται εδώ αιώνες.

Ως απόδειξη, πρέπει να δούμε μόνο τα αντικείμενα που διατηρούνται στο Μουσείο Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Ριάντ, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών νομισμάτων, που χρονολογούνται πάνω από 2.000 χρόνια. Η Κρήνη Τζέντα είναι ένα θαυμάσιο μνημείο ελληνο-Σαουδαραβικής φιλίας”, αναφέρει Άραβας δημοσιογράφος.

Σήμερα, η σημαντικότερη εξαγωγή προϊόντων της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα είναι το αργό πετρέλαιο, ενώ η Ελλάδα είναι ένας μακρόχρονος προμηθευτής σπόρων βαμβακιού, μετάλλων, ειδών διατροφής όπως μαργαρίνη, μεταποιημένων προϊόντων, ξηρών καρπών και φρούτων και φαρμακευτικών προϊόντων στην Σ.Αραβία.

Το 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Σαουδική Αραβία εκτιμήθηκαν σε 339,04 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι εισαγωγές από το Βασίλειο ανήλθαν σε 620,57 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του ΟΗΕ για το διεθνές εμπόριο.

Τώρα μετά το εμπάργκο στην Τουρκία, οι ελληνικές εξαγωγές αναμένεται να ανθήσουν πραγματικά μιας και η Ελλάδα διαθέτει ποικιλία προϊόντων.

Τα είδη διατροφής ήταν ανέκαθεν ένας ιδιαίτερα δημοφιλές ελληνικός εξαγωγικός τομέας στη Σαουδική Αραβία, αλλά λίγοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα, είναι επίσης σημαντικός εξαγωγέας δομικών υλικών, όπως χάλυβα, πέτρα, γύψο και άλλων συστατικών για την κατασκευή κτιρίων.

Με τον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της Σαουδικής Αραβίας, υπάρχουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για χώρες όπως η Ελλάδα που διαθέτει πληθώρα νησιών.

Επίσης ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών του Σαουδαραβικού Βασιλείου καθώς το Ριάντ θέλει να εκπληρώσει τους στόχους του για το “Όραμα 2030”, που αφορά ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που στοχεύει στο άνοιγμα της Σαουδικής Αραβίας στον κόσμο και στη διαφοροποίηση της οικονομίας της μακριά από το πετρέλαιο.

Στο τέταρτο φόρουμ μελλοντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ τον Φεβρουάριο, ο πρίγκιπας Mohammed bin Salman ανακοίνωσε μια φιλόδοξη στρατηγική για τον διπλασιασμό του πληθυσμού του Βασιλείου από τον σημερινό πληθυσμό περίπου 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων και τη μετατροπή του σε μια από τις 10 κορυφαίες αστικές οικονομίες στον κόσμο το 2030.

Οι σχεδιαστές οραματίζονται μια βιώσιμη, ανθρωποκεντρική πόλη (Ριάντ) γεμάτη με χώρους πρασίνου, εγκαταστάσεις αναψυχής και έναν αστικό τρόπο ζωής σχεδιασμένο να προσελκύει ταλαντούχους επαγγελματίες από όλο τον κόσμο στην μεγαλύτερη πόλη της Μέσης Ανατολής.

Το ίδιο συνέβαινε και στη δεκαετία του 1970, όταν η ακμάζουσα πόλη χρειαζόταν τις δεξιότητες ενός master-planner. Οι Σαουδαραβικές αρχές είχαν καλέσει τότε τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη, Έλληνα αρχιτέκτονα και πολεοδόμο, ο οποίος είχε εργαστεί σε πολλά έργα στη χώρα του'', αναφέρει το άρθρο.

Η ουσία είναι ότι Σαουδάραβες και οι λοιπές χώρες του Κόλπου, αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για την προβληματική ελληνική οικονομία που παλεύει από το 2010, να ξεφύγει από την κρίση που κτύπησε την χώρα.

Αν η χώρα μας εκμεταλλευθεί οικονομικά το διπλωματικό άνοιγμα του ΥΠΕΞ στην περιοχή είναι σίγουρο ότι μπορούμε να δούμε καλύτερες ημέρες ως χώρα.  

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ