Οικονομία

«Επενδυτικοί Άγγελοι»: Αυτά είναι τα φορολογικά κίνητρα

Φορολογικά κίνητρα για «Επενδυτικούς Αγγέλους» στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece θεσπίζει για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία. Την είδηση έκανε γνωστή μέσω ανακοίνωσης το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αφορμή την υπογραφή της σχετικής απόφασης.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γεώργιος Πιτσιλής, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό φορολογούμενου-φυσικού προσώπου ως «Επενδυτικού Αγγέλου» (Angel Investor).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, του αναγνωρίζει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε νεοφυή επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων-Elevate Greece.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με την απόφαση, καθορίζονται ο τρόπος, ο χρόνος και τα χαρακτηριστικά της εισφοράς του κεφαλαίου, η διαδικασία έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα του «Επενδυτικού Αγγέλου», η διενέργεια ελέγχων για τη διαπίστωση της τήρησης των προβλεπόμενων υποχρεώσεων των «Επενδυτικών Αγγέλων» και των νεοφυών επιχειρήσεων αναφορικά με την ορθή εφαρμογή του άρθρου 70Α του ν. 4172/2013 (ΚΦΕ), όπως αυτό προστέθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 49 του ν. 4712/2020.

Ο «Επενδυτικός Άγγελος» έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε σε νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλ. έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

Υπενθυμίζεται πως ως «Επενδυτικός Άγγελος» («Angel Investor») ορίζεται ο φορολογούμενος-φυσικό πρόσωπο, φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή εξωτερικού, κάτοχος ελληνικού ΑΦΜ, ο οποίος εισφέρει χρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις του Elevate Greece με στόχο την εν γένει ανάπτυξή τους, με τον προβλεπόμενο από τις διατάξεις τρόπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας υποσχεθήκαμε ότι θα εργαστούμε σκληρά για να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε μια επιχειρηματικά φιλική χώρα, που προσελκύει άμεσες ξένες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις νεοφυείς επιχειρήσεις και στην υψηλή τεχνολογία. Με τα κίνητρα που θεσπίσαμε για τους “Επενδυτικούς Αγγέλους” δίνουμε ένα έμπρακτο δείγμα αυτής μας της πολιτικής».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας, είπε από την πλευρά του: «Για πρώτη φορά η ελληνική Πολιτεία θεσπίζει φορολογικά κίνητρα για “Επενδυτικούς Αγγέλους” στις νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Elevate Greece. Τα κίνητρα στοχεύουν στην ουσιαστική αλλά και συνολική ανάπτυξη και ενίσχυση του οικοσυστήματος, αφού αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Από σήμερα τίθενται σε ισχύ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ