Οικονομία

Αμερικανοί λεφτάδες έχουν πλουτίσει κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια όσο διαρκεί η πανδημία!

Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έχουν γίνει κατά 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι - σχεδόν 40% - από τα μέσα Μαρτίου, σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη από τις προοδευτικές ομάδες “Ινστιτούτο Μελετών Πολιτικής” και “Αμερικανοί για τη Φορολογική Δικαιοσύνη”.

Με άλλα λόγια, οι υπερ-πλούσιοι όχι μόνο έχουν ανακτήσει τις απώλειές τους από την άνοιξη, αλλά πολλοί τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα από πριν. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη του χρηματιστηρίου.

Για παράδειγμα ο Elon Musk, είναι περίπου 155 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, καθοδηγούμενος από την εκτόξευση της Tesla στην αγορά. Ο Elon Musk είναι ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Σαράντα έξι άτομα έχουν ενταχθεί στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων από τις 18 Μαρτίου 2020, την εβδομάδα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε παγκόσμια πανδημία, σύμφωνα με την έκθεση.

Είναι σαφές ότι η πανδημία επιδεινώνει την ήδη ανησυχητική κρίση ανισότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα συγκλονιστικά κέρδη στην κορυφή της πυραμίδας του πληθυσμού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τους οικονομικούς αγώνες εκείνων που βρίσκονται στο κάτω μέρος της, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας και έχουν χάσει τη δουλειά τους ή έχουν δει μειώσεις τους μισθούς τους.

Οι 660 δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής έχουν τώρα 4,1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε πλούτο, δύο τρίτα περισσότερο από το ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με την έκθεση.

 

Το ποσοστό φτώχειας αυξάνεται δραματικά

 

Στο μεταξύ περισσότεροι από 8 εκατομμύρια Αμερικανοί έπεσαν στο όριο της φτώχειας τους τελευταίους έξι μήνες του 2020, σύμφωνα με εκτιμήσεις σε πραγματικό χρόνο που δημοσιεύθηκαν από τους οικονομολόγους στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, το Πανεπιστήμιο της Νοτρ Νταμ και το Εργαστήριο Οικονομικών Ευκαιριών.

Η Φλόριντα, το Μισισιπι, η Αριζόνα και η Βόρεια Καρολίνα είναι από τις πολιτείες που είδαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ποσοστά φτώχειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ