Οικονομία

Το παγκόσμιο κόστος της πανδημίας COVID - Πίνακας

Ενώ το κόστος της πανδημίας θα είναι γνωστό με σαφήνεια τα επόμενα χρόνια, ο Jim Reid της Deutsche Bank γράφει ότι «μπορούμε να πάρουμε κάποιες καλές πρώιμες ενδείξεις βλέποντας την αύξηση του χρέους σε όλο τον κόσμο».

Κοιτάζοντας την τελευταία έκθεση χρέους από το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, το IIF πρότεινε ότι το παγκόσμιο χρέος θα φτάσει τα 277 τρισεκατομμύρια δολάρια (365%) έως το τέλος του 2020, περίπου 20 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Με εξαίρεση το χρηματοοικονομικό χρέος (όπου υπάρχει διπλός κίνδυνος καταμέτρησης), το παγκόσμιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 35% το 2020.

Σύμφωνα με τον Reid είναι δύσκολες οι συγκρίσεις με άλλες στιγμές της ιστορίας. Έφερε ως παράδειγμα, το γεγονός πως κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου δεν είχαμε έναν παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα με ισχυρό ρόλο.

Έτσι, για την τελευταία έκδοση του Reid's Chart of the Day, ο στρατηγικός χρηματοοικονομικός αναλυτής αποφάσισε να εξετάσει αυτές τις αυξήσεις ανά χώρα και σε διάφορους τομείς της οικονομίας μέχρι το 2020. Οι περισσότερες από τις αυξήσεις προήλθαν από κυβερνήσεις. Τα νοικοκυριά έχουν προστατευτεί λίγο περισσότερο, πιθανότατα λόγω εκτεταμένων προγραμμάτων που εμφανίζονται στους κυβερνητικούς αριθμούς και τα οποία θα κάνουν τους τελικούς αριθμούς ακόμη χειρότερους μόλις λήξουν οι δικαιολογημένες απουσίες.

Οι αριθμοί είναι απλώς συγκλονιστικοί, ειδικά για τα 5 έθνη στην κορυφή του πίνακα που παρατίθεται παρακάτω, τα οποία έχουν δει όλα τα χρέη τους να αυξάνονται κατά περισσότερο από 25% (σχέση χρέος / ΑΕΠ) με το 70% αύξηση του Καναδά να αποτελεί έναν πραγματικά εντυπωσιακό αριθμό.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ