Οικονομία

Ξεκινά η διαδικασία διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά- Τι γίνεται με τις φρεγάτες

Σήμερα, εκτός απροόπτου, δημοσιεύεται η προκήρυξη του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την απόκτηση του συνόλου του ενεργητικού των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) που διενεργεί ο ειδικός διαχειριστής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, “για την εν λόγω μονάδα υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από ελληνικούς και ξένους ομίλους, χωρίς όμως αυτό να είναι βέβαιο ότι θα μετουσιωθεί και σε δεσμευτική οικονομική προσφορά.

Ειδικότερα, το ενδιαφέρον των ξένων ναυπηγικών ομίλων που ασχολούνται με εξοπλιστικά προγράμματα, επικεντρώνεται στο κατά πόσον το συγκρότημα του Σκαραμαγκά θα μπορέσει να αναλάβει έργο στο πλαίσιο ενδεχόμενης συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για την προμήθεια των τεσσάρων φρεγατών που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός πως θα αποκτήσει η χώρα. Καθώς θα επιχειρήσουν να καταστήσουν την πρότασή τους ελκυστική αναμένεται, ως είθισται, να προταθεί η ναυπήγηση κάποιων εκ των τεσσάρων φρεγατών σε ελληνικά ναυπηγεία, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Για το συγκεκριμένο ή παρεμφερές μοντέλο συνεργασίας ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων η αμερικανική Lockheed Martin, η ολλανδική Damen Shipyards Group, η γερμανική Thyssen και η γαλλική Naval Group. Ως υποψήφιος αγοραστής των ναυπηγείων όμως, ανεξαρτήτως των εξοπλιστικών, εμφανίζεται κυρίως η Northstar συμφερόντων Θεοφίλου Πριόβολου και δευτερευόντως η ολλανδική Damen και ενδεχομένως και η ΟΝΕΧ που έχει αποκτήσει τις μονάδες της Ελευσίνας και της Σύρου”.

Απ΄ όλα αυτά προκύπτει ότι ακόμη δεν έχει “κλειδώσει” που θα ναυπηγηθούν οι φρεγάτες του ΠΝ αν τελικά η Ελλάδα επιλέξει την “αμερικανική πρόταση” . Μέχρι τώρα το πρόγραμμα είχε ταυτιστεί με την Ελευσίνα, αλλά όπως φαίνεται όλα είναι ανοιχτά. Επιπλέον αν επιλεγεί η λύση από τις ΗΠΑ θα πρέπει και να αιτιολογηθεί επαρκώς…

Υπάρχει ακόμη το σενάριο που θέλει την Ελλάδα να αποκτά δύο γαλλικές φρεγάτες και τέσσερις από τις ΗΠΑ. Αισιόδοξο αν αναλογιστούμε την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής “τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) όπως ήταν παλιά θα πωληθούν σε δύο σκέλη, με την ειδική διαχείριση να είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πώληση του πρώτου και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για την πώληση του δεύτερου, που ουσιαστικά αφορά τη σταθερή δεξαμενή 5 και τη χερσαία ζώνη της.

Τις τελευταίες νομικές λεπτομέρειες, προκειμένου να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ), τακτοποίησε η κυβέρνηση με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, που ψηφίστηκε στις 14 Σεπτεμβρίου από τη Βουλή. Ρυθμίστηκε έτσι το θέμα της διαδικασίας ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της υπό ειδικής διαχείρισης επιχείρησης και του Δημοσίου, η παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού για 49 χρόνια και η αδειοδότηση της υφιστάμενης λιμενικής υποδομής και εγκατάστασης, όπως και θέματα πυροπροστασίας, αυθαιρέτων κ.λπ.”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ