Βρούτσης
Οικονομία

Βρούτσης: Τα αναδρομικά συνταξιούχων θα φορολογηθούν ως εισόδημα

Η τροπολογία για τα αναδρομικά των συνταξιούχων κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής και αφορά πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Τα αναδρομικά συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ που θα δοθούν εντός Οκτωβρίου σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι ακατάσχετα και ασυμψήφιστα με βεβαιωμένα χρέη.

Σύμφωνα με τον υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτση τα ποσά θα φορολογηθούν ως κανονικό εισόδημα του χρόνου και δεν θα γίνει προκαταβολικά η φορολόγηση τους, ενώ πρόσθεσε ότι όσοι λάβουν αναδρομικά θα παραιτηθούν από περαιτέρω δικαστικές διεκδικήσεις. 

Ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει αυτή τη στιγμή αν θα λάβουν τα αναδρομικά και οι κληρονόμοι, κάτι που θα έχει αποφασιστεί μέχρι την Τρίτη, οπότε και ψηφίζεται στην Ολομέλεια της Βουλής η σχετική τροπολογία.

Σημειώνεται ότι η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότηση της τρομοκρατίας προβλέπει ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά ύψους 500 εκατ. ευρώ για το ενδεκάμηνο 2015-2016, χωρίς να αναμένεται πλέον η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Εξάλλου, εντός του Οκτωβρίου προγραμματίζεται, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση και η πληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις χηρείας για το ποσοστό της διαφοράς (από το 50% στο 70%) και αφορούν στο διάστημα από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, ενώ παράλληλα θα δοθούν και οι αυξήσεις στις συντάξεις. 

Σε ό,τι αφορά στους συνταξιούχους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 30 χρόνια εργασίας, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε ότι τον Δεκέμβριο θα δοθούν αναδρομικά 14 μηνών σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ