εργαζόμενοι στη shell
Οικονομία

Στη μεγαλύτερη κρίση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Shell

Ο αγγλο – ολλανδικός πετρελαϊκός κολοσσός Dutch Shell ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να καταργήσει 7.000 έως 9.000 θέσεις εργασίας έως τις 31 Δεκεμβρίου. Αυτές θα περιλαμβάνουν και 1.500 εθελούσιες αποχωρήσεις, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί σε ποιες χώρες ή ποια τμήματα θα εστιάζουν.

Η κίνηση αυτή έρχεται πέντε μήνες μετά την απόφασή της να περικόψει το μέρισμα στους μετόχους για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν φαν Μπόιρντεν, σχολίασε ότι οι περικοπές θέσεων είναι “η σωστή απόφαση για το μέλλον της εταιρείας”, η οποία απασχολεί σήμερα 83.000 υπαλλήλους παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πρώτο τρίμηνο η Shell είδε τα καθαρά κέρδη της να μειώνονται 46% και το δεύτερο να κάνουν “βουτιά” 82%. Στο β’ τετράμηνο κατέγραψε απώλειες κεφαλαίου ύψους 18,3 δις δολαρίων, ποσό που συμπίπτει με το κατρακύλισμα των διεθνών τιμών του πετρελαίου σε ιστορικό χαμηλό, κάτι που οφείλεται στο ξέσπασμα της πανδημίας.

Η κρίση του κορονοϊού έχει καταφέρει ένα συνολικό και βαρύ πλήγμα στην βιομηχανία πετρελαίου, γεγονός που αποδεικνύεται από τις κινήσεις των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών να στραφούν γρηγορότερα στην “πράσινη” ενέργεια στα πλαίσια της διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής για μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ