πλειστηριασμοί
Οικονομία

Στο "σφυρί" ακίνητα φιλέτα συστηματικών κακοπληρωτών

Ρίχνοντας όλο το βάρος στη στήριξη των δανειοληπτών που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού και στρέφοντας από τα προγράμματα αναστολής πληρωμών στο πρόγραμμα "γέφυρα" όλους τους δανειολήπτες που είναι επιλέξιμοι, οι τράπεζες θα προχωρήσουν άμεσα στη διενέργεια πλειστηριασμών που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά τα τελευταία 3 – 4 χρόνια. Θα δώσουν έτσι διπλό μήνυμα, σε οφειλέτες και επενδυτές ότι ο κορονοϊός δεν πρόκειται να ανακόψει τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές που δεν συνδέονται με την κρίση, δημιουργώντας "άλλοθι" για την συνέχιση κουλτούρας αθέτησης πληρωμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, καθώς οι επενδυτές (αλλά και οι Θεσμοί) έχουν στο "μικροσκόπιο" τον Κώδικα για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας (το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου), είναι κρίσιμο να πιστοποιηθεί στην πράξη ότι ο νέος νόμος δεν θα "παγώσει" τους πλειστηριασμούς, καταργώντας τη δυνατότητα ανάκτησης από τους πιστωτές ενεχύρων σε δάνεια που δεν εξυπηρετούνται. Εάν δοθεί μία τέτοια εικόνα, αυτό θα ήταν καταστροφικό για τις τιτλοποιήσεις του "Ηρακλή" και τις προσπάθειες για τη μείωση των κόκκινων δανείων, καθώς θα απαξιώνονταν τα ενέχυρα των δανείων και οι επενδυτές θα αποτρέπονταν από την αγορά ελληνικών NPLs.

Ποιοι πλειστηριασμοί θα γίνουν

Οι τραπεζίτες αναφέρουν ότι τα μέσα οφειλόμενα ποσά δανείων που φτάνουν μέχρι τον πλειστηριασμό ανέρχονται σε 150.000 – 200.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά οφειλών που δεν χαρακτηρίζουν έναν οφειλέτη ευάλωτο και για τα οποία, μετά τον νόμο Κατσέλη, τον νόμο 4605/2019 για ρύθμιση με "κούρεμα" της οφειλής και κρατική επιδότηση έως 50%, ο οποίος ίσχυε μέχρι τις 31 Ιουλίου, και πλέον με το πρόγραμμα "γέφυρα", είχαν κάθε δυνατότητα να ρυθμιστούν. Παράλληλα, υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει και με τον νέο νόμο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, η δυνατότητα ρύθμισης του δανείου με την τράπεζα, εφόσον το επιθυμεί ο οφειλέτης.

Οι τραπεζίτες δίνουν στο Capital.gr συγκεκριμένα παραδείγματα πλειστηριασμών που πρόκειται να γίνουν το προσεχές διάστημα και τα οποία αφορούν σε δάνεια που έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον εδώ και 2 χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρουν:

- Τριώροφο κτίριο γραφείων στην Κέρκυρα, 730 τετραγωνικών μέτρων με αρχική τιμή πλειστηριασμού 2.900.000 ευρώ. Η συνολική οφειλή του πιστούχου είναι 3.000.000 ευρώ.

- Μεζονέτα υπό κατασκευή, 930 τετραγωνικών μέτρων στην Κηφισιά με αρχική τιμή πλειστηριασμού 1.200.000 ευρώ για συνολική οφειλή του πιστούχου 1.800.000 ευρώ.

- Μεζονέτα στη Νέα Ερυθραία, 711 τ.μ., με αρχική τιμή πλειστηριασμού 1.100.000 ευρώ. Η συνολική οφειλή του πιστούχου ανέρχεται σε 210.000 ευρώ.

- Διώροφη κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό, 320  τετραγωνικών, με αρχική τιμή πλειστηριασμού 720.000 ευρώ, για συνολική οφειλή του πιστούχου 530.000 ευρώ.

Πάνω από 38.940 πλειστηριασμοί έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2017

Δίνοντας σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τον νέο νόμο ρύθμισης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας τις προηγούμενες ημέρες, το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα έλλειψη αποτελεσματικών εργαλείων ρύθμισης οφειλών είχε ως αποτέλεσμα την κατάληξη χιλιάδων υποθέσεων στη διαδικασία του πλειστηριασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΥΠ.ΟΙΚ., οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ξεκίνησαν τον Νοέμβριο 2017, από την προηγούμενη κυβέρνηση, και μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί συνολικά πάνω από 38.940 πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων οι περισσότεροι, συγκεκριμένα πάνω από 25.000 πλειστηριασμοί, διενεργήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠ.ΟΙΚ., αυτό επηρέασε και την 1η κατοικία, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση έληξε την προστασία τον Φεβρουάριο του 2019 και την αντικατέστησε με ένα προσωρινό πλαίσιο προστασίας, διάρκειας 6 μηνών, που αφορούσε μία μικρή, μόνο, περίμετρο δανειοληπτών. Όλοι οι υπόλοιποι οφειλέτες δεν είχαν καμία προστασία και καμία δυνατότητα ρύθμισης οφειλών, με σκοπό να διασώσουν την 1η κατοικία τους και έτσι κατέληγαν στον πλειστηριασμό.

Όσον αφορά στο προσωρινό πρόγραμμα προστασίας (ν. 4605/2019), το οποίο έληξε στις 31/7/2020, μετά την 7μηνη παράτασή του και τις βελτιώσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, υποβλήθηκαν περίπου 6.200 αιτήσεις σε 13 μήνες.

Σημειώνεται ότι στο πρόγραμμα "γέφυρα" (ν.4714/2020) που εγκαινίασε η κυβέρνηση στις 3 Αυγούστου, τις πρώτες 30 ημέρες λειτουργίας της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων, εισήλθαν 120.116 φορολογούμενοι. Από αυτούς, 100.103 συναίνεσαν στην άρση του απορρήτου τους και ξεκίνησαν τη διαδικασία υποβολής της αίτησης και 51.337 προχώρησαν στην οριστική υποβολή της αίτησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές