Οικονομία

Ράλι ανόδου στις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων!

Καθώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να πλημμυρίζουν το σύστημα με χρήματα, επιμένοντας ότι ο πληθωρισμός δεν υπάρχει, ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων αυξάνεται αυτό το καλοκαίρι , σύμφωνα με νέα έκθεση μέσω της υπηρεσίας τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Αύγουστο, μετά την αύξηση των χονδροειδών σπόρων, των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων κάθε μήνα, ήταν κατά μέσο όρο 96,1 τον Αύγουστο έναντι 94,3 τον Ιούλιο. Ο δείκτης έπεσε από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο λόγω της ύφεσης που σχετίζεται με τον ιό, κατέρρευσε τον Μάιο και αντιστράφηκε το καλοκαίρι.

Καθώς οι τιμές των σιτηρών, των φυτικών ελαίων και της ζάχαρης αυξάνονται, τα καλά νέα για τους καταναλωτές είναι ότι οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων και του κρέατος ήταν αμετάβλητες.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO αυξήθηκε κατά 1,9 % από τον Ιούλιο, κατά μέσο όρο 7,0% πάνω από την αντίστοιχη αξία του τον Αύγουστο του 2019. Οι διεθνείς τιμές ρυζιού αυξήθηκαν επίσης, υποστηριζόμενες από τις εποχιακά στενές διαθεσιμότητες και την αυξανόμενη ζήτηση στην Αφρική. Ο δείκτης τιμών ζάχαρης FAO αυξήθηκε κατά 6,7% από τον προηγούμενο μήνα, αντανακλώντας τις μειωμένες προοπτικές παραγωγής λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ταϊλάνδη, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα ζάχαρης στον κόσμο, καθώς και την ισχυρή ζήτηση εισαγωγής από την Κίνα. Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων FAO αυξήθηκε κατά 5,9%. 

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος από τον Ιούλιο, με τις τιμές των τυριών και του γάλακτος σε σκόνη να μειώνονται εν μέσω των προσδοκιών για άφθονες εποχιακές διαθέσιμες εξαγωγές στην Ωκεανία, ενώ οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν λόγω της αυστηρότερης διαθεσιμότητας των εξαγωγών στην Ευρώπη μετά τον κύκλο του Αυγούστου που μειώνει την παραγωγή γάλακτος . Ο δείκτης τιμών κρέατος FAO ήταν επίσης σχεδόν αμετάβλητος από τον Ιούλιο - αν και μειώθηκε κατά 8,9% από τον Αύγουστο του 2019 - καθώς η επίδραση της χαμηλότερης ζήτησης εισαγωγής βοείου κρέατος, πουλερικών και προβάτων αντισταθμίστηκε από την αύξηση της ζήτησης εισαγωγής χοιρινού κρέατος από την Κίνα.

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων αυτό το καλοκαίρι είναι μια υπενθύμιση ότι ο πληθωρισμός σε έναν κόσμο μετά την πανδημία είναι πραγματικός και το χειρότερο είναι ότι σφυροκοπεί δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά.

Η παρακμάζουσα παγκόσμια ανάκαμψη, με την κατάθλιψη της ανεργίας, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων είναι τα πιο άσχημα νέα για νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος παγκοσμίως.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...