Οικονομία

Σταϊκούρας: Πότε θα καταβληθούν οι αναδρομικές συντάξεις

Το συντομότερο δυνατόν και «νωρίτερα από το τέλος του χρόνου» θα γίνει η επιστροφή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η χώρα, είπε ο κ. Σταϊκούρας στον ΑΝΤ1, θα έχει φέτος σημαντικό δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς προστίθεται και το 1,4 δισ. ευρώ των αναδρομικών. Ωστόσο, όπως ανέφερε, ταμειακά υπάρχουν οι διαθέσιμοι πόροι.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σήμερα σε 31,5 δισ. ευρώ από 37,5 δισ. ευρώ στην αρχή της πανδημίας. Όπως είπε, εάν σε αυτή τη διαφορά των 6 δισ. ευρώ προστεθούν τα περίπου 8 δισ. ευρώ από τις εκδόσεις τίτλων, προκύπτει ότι έχουν δαπανηθεί από εθνικούς πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης, περίπου 14 δισ. ευρώ.

Από τις αρχές Αυγούστου η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις

Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε την ενσωμάτωση εντός του α΄ δεκαημέρου του Αυγούστου από την ΑΑΔΕ των προβλέψεων του φορολογικού νομοσχεδίου για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα, θα υπάρξει αξιολόγηση για το εάν θα υπάρξει παράταση για το καθεστώς της καταβολής μειωμένων ενοικίων, από όσους επλήγησαν από την πανδημία. «Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε εάν χρειαστεί» είπε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει συνδρομή και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Επανέλαβε, πάντως, ότι από ένα σημείο και μετά, το ύψος του ενοικίου αποτελεί αντικείμενο ιδιωτικής συναλλαγής μεταξύ ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας (που θα προβλέπει τη «δεύτερη ευκαιρία» και τη βοήθεια στους αδύναμους αναμένεται να νομοθετηθεί τον Σεπτέμβριο και να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2021.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ