Οικονομία

Μαρτυρίες αστυνομικών για το Black Lives Matter: Μας πέταξαν πέτρες και ούρα

Μετά τις χαοτικές σκηνές που εξελίχθηκαν στο Γκέτεμποργκ σε σχέση με τις διαδηλώσεις της αριστερής πτέρυγας σε συνεργασία με τη φυλετικά επικεντρωμένη οργάνωση Black Lives Matter στις ΗΠΑ, η αστυνομία μαρτυρά σε αρκετές αναφορές το πώς δέχτηκαν επίθεση, μεταξύ άλλων με πέτρες και ούρα.

Ήταν 7 Ιουνίου όταν χιλιάδες αριστεροί διαδηλωτές, εν μέσω πανδημίας έφτασαν στο Χέντεν στο κέντρο του Γκέτεμποργκ για να διαδηλώσουν για τον Τζορτζ Φλόιντ. Όταν οι διαδηλωτές δεν τήρησαν τους ισχύοντες περιορισμούς προστασίας λόγω κορονοϊού η αστυνομία αναγκάστηκε να κηρύξει την διαδήλωση παράνομη και να την διαλύσει. Ήταν κάτι που η μεγάλη μάζα δεν μπορούσε να δεχτεί και ξέσπασαν βίαιες ταραχές. Πολλά βίντεο άρχισαν να κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δείχνουν λιθοβολισμό, βανδαλισμό και κακοποίηση.

Ο Teodor Smedius είναι ο αρχηγός της αστυνομικής περιοχής στα Δυτικά και είπε την ημέρα της διαδήλωσης ότι οι αστυνομικοί στο “πεδίο μάχης” ακολουθούσαν τακτικές διαλόγου και είχαν μια πολύ φιλική στάση απέναντι στους αριστερούς ακτιβιστές. Το να χρησιμοποιήσουν βία και καταναγκαστικά μέσα για να διαλύσουν τη διαδήλωση, θα ήταν για αυτόν το «απόλυτο τελευταίο μέτρο».

“Σκεφτόμαστε τη μείωση των συγκρούσεων και την αναλογικότητα. Είμαστε εκπαιδευμένοι για αυτό. Θέλω οι αστυνομικοί μας που εργάζονται να έχουν υπομονή, αν και μπορεί να δεχτούν θλιβερά σχόλια από διαδηλωτές που θέλουν να εξομοιώσουν τη σουηδική αστυνομία με τους Αμερικανούς. Θέλω να δείξουμε ότι είμαστε στο πλευρό των διαδηλωτών αρκεί να ακολουθούν τους νόμους που πρέπει” είπε ο Smedius.

Την περασμένη εβδομάδα, η τοπική εφημερίδα GöteborgDirekt επέστησε την προσοχή σε αρκετές αναφορές που έγιναν επί τόπου από αστυνομικούς μετά τα γεγονότα. Μία ειδοποίηση αφορά αστυνομικούς που βρέθηκαν εντελώς χωρίς εξοπλισμό σύμφωνα με το σχέδιο μη σύγκρουσης του Smedius και δέχτηκαν πέτρες και άλλα αντικείμενα. “Φαίνεται ότι οι δύο συνάδελφοι της αστυνομίας και ένας φωτογράφος δέχτηκαν επίθεση με ούρα και αναγκάστηκαν να φύγουν από το σημείο. Όταν ζήτησαν προστασία στο όχημα της αστυνομίας, υπέστησαν μαζική επίθεση με πέτρες. Υποθέσαμε αμέσως ότι βρισκόμαστε σε μειονεκτική θέση, περιμένοντας ενισχύσεις που δεν ήρθαν ποτέ", γράφει η αστυνομία στην έκθεσή της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ