Οικονομία

Εντολή δίνει το Eurogroup για ενεργοποίηση της "δόσης" των 748 εκ. ευρώ

Εύσημα για επαρκή πρόοδο και άμεση αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης απεύθυνε στην Ελλάδα μέσω γραπτής δήλωσης το Eurogroup. Η δήλωση ουσιαστικά  δίνει την "εντολή" για ενεργοποίηση της "δόσης" των 748 εκατ ευρώ.

Missing περιεχόμενο.

Μετά τη θετική απόφαση, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για την "τρίτη, συνεχόμενη, θετική Έκθεση για την Ελλάδα, σε λιγότερο από έναν χρόνο", αλλά και για την επιβεβαίωση πως "η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας"

Η ανακοίνωση


Η γραπτή δήλωση του Eurogroup συνοδεύεται και από συστάσεις για επιτάχυνση στο πεδίο των κρατικών οφειλών αλλά και  στη νομοθέτηση ενός "αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας" με κατάργηση "του ισχύοντος συστήματος προστασίας της 1ης κατοικίας από τέλος Ιουλίου 2020". Απευθύνει επίσης συστάσεις για επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στο πεδίο της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και των τραπεζών. Προσδιορίζει επίσης για τον Σεπτέμβριο την επόμενη έκθεση για την Ελλάδα με αντικείμενο την 7η αξιολόγηση.

Αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην δήλωση  "η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεαστεί αρνητικά από το ξέσπασμα του COVID-19 και οι οικονομικές προοπτικές υπόκεινται σε υψηλή αβεβαιότητα". Γίνεται σαφές πως "με βάση την εαρινή πρόβλεψη της Επιτροπής για το 2020, η ελληνική οικονομία αναμένεται να είναι δεχθεί ένα από τα πιο μεγάλα πλήγματα στην ΕΕ το 2020, αν και προβλέπεται αρκετά ισχυρή ανάκαμψη για το 2021". Επιβεβαίωσε την καλή δημοσιονομική επίδοση του 2019 αλλά  η νέα "πρόβλεψη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων αναμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2020, πριν επιστρέψει σε πλεόνασμα το 2021".

Το Eurogroup επιβεβαίωσε ξανά τη ρήτρα διαφυγής και συνεχάρη "τις ελληνικές αρχές για την ταχεία και αποφασιστική απάντηση" με τα μέτρα που έλαβε τόσο για τον περιορισμό της επιδημίας, όσο και για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων στήριξης.  "Χαιρετίζουμε επίσης τη δέσμευση της Ελλάδας να αναλάβει ένα σύνολο πρόσθετων μεταρρυθμίσεων, με σκοπό τη στήριξη της ανάκαμψης. Χαιρετίζουμε επίσης την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ορισμένους τομείς μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της ατζέντας των ιδιωτικοποιήσεων, της κοινωνικής πρόνοιας, της αγοράς εργασίας και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης".

Αναφέρθηκε σε "ορισμένες καθυστερήσεις που υπήρξαν σε μεταρρυθμίσεις, για παράδειγμα όσον αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα" αλλά επισημαίνεται πως "αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως σε λειτουργικούς περιορισμούς που συνδέονται με την επιδημία".

Επίσης επισημαίνεται πως η "αυξημένη αβεβαιότητα που συνεπάγεται το ξέσπασμα του COVID-19 υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν αποφασιστικά οι υφιστάμενοι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι και προκλήσεις που εντοπίζονται στην έκθεση" Ενισχυμένης Εποπτείας. "Θα είναι επομένως ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να διατηρήσει, και όπου χρειάζεται να ενισχύσει, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για περαιτέρω υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, να βελτιώσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας και να στηρίξει τη δέσμευση για βελτίωση της μακροπρόθεσμης οικονομικής  της δυναμικής".

Το Eurogroup δήλωσε ότι "καλούμε τις ελληνικές αρχές να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του σχεδίου εκκαθάρισης καθυστερούμενων οφειλών", αλλά και στη νομοθέτηση ενός "αποτελεσματικού νέου κώδικα αφερεγγυότητας" με κατάργηση "του ισχύοντος συστήματος προστασίας της 1ης κατοικίας από τέλος Ιουλίου 2020". Επιπλέον, αναφέρεται πως "τονίζουμε την ανάγκη ενίσχυσης της εφαρμογής άλλων βασικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης της φορολογικής διοίκησης, των δημοσίων επενδύσεων, του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα. Αυτό θα συνεχίσει να παρακολουθείται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας".

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωομάδα χαιρετίζει την εκτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων ότι η Ελλάδα, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις που θέτει η έξαρση της υγειονομικής κρίσης πως  "έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να επιτύχει τις συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές της δεσμεύσεις και ότι υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να επιβεβαιωθεί η αποδέσμευση της τρίτης δόσης παρεμβάσεων στο χρέος.  Δίνει την "εντολή" για  την ολοκλήρωση των διαδικασιών και ορίζει ότι η επόμενη συζήτηση για την 7η  έκθεση θα γίνει με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ