τουρισμός
Οικονομία

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Καταβαράθρωση των προοπτικών για το 2020

Μεγάλη πτώση του παγκόσμιου τουρισμού προβλέπεται, ως συνέπεια των περιορισμών στις μετακινήσεις λόγω της πανδημίας. Τα σενάρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού εξαρτώνται από το χρόνο που θ’ ανοίξουν τα σύνορα και θα αρθούν σταδιακά οι περιορισμοί.

Αν αυτό γίνει τον ερχόμενο Ιούλιο, η πτώση των αφίξεων παγκοσμίως θα ανέλθει στο 58%. Τον Σεπτέμβριο σε 70%  και τον Δεκέμβριο 78%. Για το λόγο αυτό και φαίνεται να επιλέγεται ο Ιούλιος ως μήνας άρσης των περιορισμών, ακόμα και σε χώρες που πλήγηκαν βαριά από τον κορωνοϊό.

Ο παγκόσμιος τουρισμός έχει διογκωθεί κατά τρόπο εντυπωσιακό από τη δεκαετία του 1980. Από 277 εκατομμύρια παγκοσμίως το 1980, οι αφίξεις το 2019 είχαν φτάσει περίπου το 1,5 δισεκατομμύριο, για να ακολουθήσει η ελεύθερη πτώση που είναι σε εξέλιξη, με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς.

Η άνοδος μέχρι εφέτος ήταν σταθερή, αν εξαιρεθεί μια πτώση των αφίξεων της τάξης του 0,4% το 2003 λόγω της επιδημίας γρίπης  SARS και 4% το 2009, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Ελάχιστα σε σχέση με την εφετινή “βιβλική”  καταστροφή σε εξέλιξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και στην Ελλάδα, η ανοδική πορεία ήταν συνεχής, όχι μόνο το 2019, αλλά και τους πρώτους δύο μήνες του 2020. Την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2020, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 21,8% και διαμορφώθηκε στο 1.417.300 ταξιδιώτες, έναντι 1.163.500 ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο. Όσον αφορά στο 2019, όχι μόνον η κίνηση είχε αυξηθεί κατά 2,8%, αλλά και τα έσοδα αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, στο 13%, πράγμα που δείχνει και ποιοτική βελτίωση. Όλη αυτή η τάση και οι προσδοκίες που είχε ευλόγως δημιουργήσει, ανακόπηκε για εφέτος τουλάχιστον. Και είναι άγνωστο με ποιο ρυθμό θα επανέλθει, αν  οι συνέπειες της κρίσης στο επίπεδο διαβίωσης των πολιτών παγκοσμίως καταστούν μακροχρόνιες.

Προς το παρόν, στη χώρα μας γίνονται προβλέψεις με βάση το σενάριο ότι η κίνηση θα μειωθεί ανάλογα με το 2003, λόγω της επιδημίας της γρίπης sars, όταν οι αφίξεις είχαν μειωθεί παγκοσμίως κατά 0,4%. Με βάση επίκαιρη μελέτη του ΚΕΠΕ (Κέντρο προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών) που υιοθετεί αυτό το σενάριο, οι εισπράξεις στον τουριστικό κλάδο και τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες θα μειωθούν κατά 8%. Με βάση αυτά, υπολογίζεται ότι η εφετεινή συρρίκνωση του τουριστικού τομέα και των εσόδων του ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορονοϊού, θα προκαλέσει αύξηση του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο κατά 56%.

Προς το παρόν, κανείς δεν τολμά να υπολογίσει τις επιπτώσεις, σε περίπτωση που αντί για παγκόσμια μείωση αφίξεων 0,4%, θα έχουμε την “μετριοπαθέστερη”  πρόβλεψη του 58%, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού…

γράφημα τουρισμού

Το 1ο γράφημα στην παραπάνω εικόνα είναι του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, που αναπαριστά την πρόβλεψη των εξελίξεων στις τουριστικές αφίξεις με βάση τα τρία σενάρια

γράφημα τουρισμού

Το 2ο γράφημα είναι από την fr.statista.com και αναπαριστά την εξέλιξη των αφίξεων τουριστών παγκοσμίως από το 2000 και μετά, σε συνδυασμό με την εφετινή υπολογιζόμενη πτώση, ανάλογα με τον χρόνο άρσης των περιορισμών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ