εργασία
Οικονομία

Ανατροπή τοπίου στα εργασιακά - Τι ισχύει με τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης

«Γκρίζες» ζώνες και παγίδες βλέπουν οι εργατολόγοι στις ρυθμίσεις του υπουργείου Εργασίας για το ειδικό ελαστικό καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Θοδωρή Βγενή για το Open, oι εργαζόμενοι ανησυχούν για τις μειώσεις μισθών και τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Ένα θέμα που απασχολεί τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας είναι κατά πόσο είναι προστατευμένοι από εκ περιτροπής εργασία.

Σύμφωνα με εργατολόγους, με την τελευταία εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, ο εργοδότης μονομερώς μπορεί να θέσει από την πρώτη μέρα τον εργαζόμενο σε εκ περιτροπής εργασία. Ένα άλλο αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα είναι το πώς θα υπολογιστούν οι άδειες αλλά και τα δώρα για όσους εργαζόμενους μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις στους κόλπους των επιχειρήσεων προκαλεί και η υποχρέωση κάλυψης του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην περίπτωση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «Συνεργασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως δηλώνει στο Open ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, το πρόγραμμα «Συνεργασία» δεν φαίνεται να βοηθά τις επιχειρήσεις, αφού θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων, ακόμη και για το 100% του προσωπικού τους, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί αν από τις απολύσεις προστατεύονται όλοι οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης που μπαίνει στο νέο πλαίσιο ή μόνο οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε καθεστώς εκ περιτροπής απασχόλησης. Ο νέος μηχανισμός ενίσχυσης της απασχόλησης θα ισχύει από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ