Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Τέλος η έκπτωση 25% - Τι θα γίνει με τη μείωση ενοικίων τον Ιούνιο

Χωρίς την έκπτωση, που ίσχυε λόγω πανδημίας, θα γίνει η καταβολή φόρων και οφειλών τον Μάιο, με το ΥΠΟΙΚ να προσανατολίζεται σε αλλαγές για το μέτρο των μειωμένων ενοικίων. Πιθανότητα παράτασης λίγων ημερών για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Απρίλιος ήταν ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο ίσχυσε εκτάκτως το συγκεκριμένο μέτρο.
Παράλληλα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, τον Ιούνιο δεν θα ισχύσει η γενικευμένη μείωση των ενοικίων, καθώς το μέτρο αυτό πρόκειται να επανεξετασθεί σε νέα βάση και να διερευνηθεί αν και σε ποιες περιπτώσεις πληττόμενων θα παραμείνει.

Σήμερα, επίσης, αναμένεται να ανακοινωθεί παράταση δύο ή τριών ημερών για τις οριστικές αιτήσεις χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής από τις επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία λήγει σήμερα και αιτήσεις έχουν υποβάλλει 72.000 επιχειρήσεις, στις οποίες αντιστοιχεί ποσό επιστρεπτέας προκαταβολής 840 εκατ. ευρώ, έναντι 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εάν δεν καλυφθεί ολόκληρο το ποσό, η διαφορά θα μεταφερθεί στη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σε ό,τι αφορά τον Μάιο, από το υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα είναι ο πιο δύσκολος μήνας για την πορεία των εσόδων, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει τώρα στοχευμένες ενισχύσεις για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ