Οικονομία

Προειδοποίηση γερμανικού Τύπου για την επόμενη ημέρα -«Αύξηση της ανεργίας με όλες τις συνέπειές της»

Οι σχολιαστές μεγάλων γερμανικών εφημερίδων προβληματίζονται και ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η Sueddeutsche Zeitung επικρίνει τις εκκλήσεις για κρατική ενίσχυση από επιχειρήσεις και μεγάλους ομίλους που άκμαζαν μέχρι πρόσφατα και εξακολουθούν να πληρώνουν μερίσματα στους μετόχους τους.

«Στη Γερμανία, εξαπλώνεται μια ανησυχητική νοοτροπία αυτοεξυπηρέτησης. Αναρωτιέται κανείς πού βρίσκονται άραγε οι αξιοσέβαστοι, υπεύθυνοι επιχειρηματίες που θέλουν να λύσουν τα προβλήματά τους μόνοι τους και οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα αποθεματικά για τις δύσκολες εποχές; Και πού είναι οι αρχές που έχει το κράτος, αφού σε τελική ανάλυση πρόκειται για χρήματα από φόρους; Κάθε ευρώ που δίνει ο δημόσιος τομέας στους επιχειρηματίες, προστατεύει τους ίδιους τους μετόχους ή τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεών τους από το να ζημιωθούν οι ίδιοι», επισημαίνει η εφημερίδα του Μονάχου.

«Αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο δύσκολο από ό, τι μετά την οικονομική κρίση να ξεκινήσει η ανάκαμψη της οικονομίας», φοβάται η Handelsblatt. «Τους επόμενους μήνες, θα βιώσουμε μια αύξηση της ανεργίας με όλες τις συνέπειές της, την οποία δεν ζήσαμε εκείνη την εποχή. Επιπλέον, η παγκόσμια οικονομία ήταν το 2009 ζωντανή. Σήμερα δεν είναι. Το προγραμματισμένο γερμανικό πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας θα δώσει βέβαια ώθηση, αλλά αυτό δεν αρκεί για να ξεκινήσει η οικονομία μιας εξαγωγικής χώρας όπως είναι η Γερμανία. Δεδομένου ότι δεν μπορούμε να επηρεάσουμε καθόλου την οικονομία των ΗΠΑ και της Κίνας, πρέπει να ενισχύσουμε τη ζώνη του ευρώ, τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο», τονίζει η οικονομική εφημερίδα του Ντίσελντορφ.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung ανησυχεί για τις τράπεζες «οι οποίες απειλούνται από μια επικίνδυνη καταιγίδα λόγω της αναπόφευκτης ύφεσης. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, υπό τον νέο του ρόλο ως προέδρου των τραπεζών, προειδοποίησε πρόσφατα για ένα κύμα καθυστέρησης εξυπηρέτησης δανείων. Όταν υπάρχει οικονομική ύφεση, οι εταιρείες - αλλά και οι ιδιώτες οφειλέτες λόγω ανεργίας - καθίστανται αφερέγγυες. Οι απαιτούμενες σε αυτήν την περίπτωση αποσβέσεις μπορεί γρήγορα να εξαντλήσουν τα ίδια κεφάλαια των τραπεζών», όπως σημειώνει.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ