Οικονομία

"Διαλύονται" τα χρηματιστήρια! - ''Sell-off'' στη Wall Street - Tρόμος για ένα νέο 1929

Παγκόσμια ανησυχία για την πορεία της οικονομίας.

Ένα από τα χειρότερα sell-off στην ιστορία της γνώρισε σήμερα η Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες, στο τοξικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια εξάπλωση του νέου κοροναϊού και η σημερινή κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου.

Χειρότερη μέρα από το 2008

Χθες ήταν η χειρότερη ημέρα συναλλαγών από το 2008 και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση κατέγραψε η αμερικανική αγορά με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να καταρρέει και να χάνει περισσότερες από 2.000 μονάδες.

Συγκεκριμένα ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με απώλειες 2.013,76 μονάδων ή πτώση 7,79% κλείνοντας στις 23.851 μονάδες, έπειτα από μπαράζ ρευστοποιήσεων στους κλάδους της ενέργειας και των χρηματοπιστωτικών.

Αντίστοιχες πιέσεις δέχτηκαν και οι άλλοι δύο δείκτες, με τον διευρυμένο S&P 500 να χάνει 7,6% και να βυθίζεται στις 2.746 μονάδες, όπως και ο τεχνολογικός Nasdaq που ολοκλήρωσε τις 7.950 μονάδες με βουτιά 7,3%.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι συναλλαγές ανεστάλησαν προσωρινά για διάστημα 15 λεπτών, προκειμένου να σταθεροποιηθεί – όσο το δυνατόν – η κατάσταση.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο το πλέον ενδεικτικός σημείο αναφοράς της αμερικανικής αγοράς, ο δείκτης S&P 500 που περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ, κατάγραψε μία από τις 10 χειρότερες ημερήσιες πτώσεις του.


Κατέρρευσε και το Ελληνικό Χρηματιστήριο

Χθες στο ελληνικό χρηματιστήριο έχασε σχεδόν 5,5 δις κεφαλαιοποίησης, ενώ ήδη έχουν σβηστεί όλα α κέρδη από το ράλι του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες 19 μετοχές του FTSE 25 υποχώρησαν άνω του 10%, με τέσσερις εξ αυτών να χάνουν από 20% έως 26,87%, ενώ 16 τίτλοι του Mid Cap υποχώρησαν από 10% έως 29,94%!

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 593,07 με συντριπτικές απώλειες 13,39% (με χαμηλό ημέρας στις 592,34 μονάδες -13,49%), ενώ σε αυτά τα επίπεδα είχε να κλείσει από τις 20 Νοεμβρίου 2018, που σημαίνει ότι έπεσε σε χαμηλό 16 μηνών!


Κόκκινο έχει χτυπήσει η αγωνία της κυβέρνησης για τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού στα έσοδα του προϋπολογισμού και στους συμπεφωνημένους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αξιοσημείωτο είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού από το Βερολίνο ότι «δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν».
Με αυτή τη δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει την πόρτα στις φορολογικές ελαφρύνσεις (μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης) που είχε προαναγγείλει για επιχειρήσεις, ιδιοκτήτες ακινήτων και αυτοαπασχολούμενους, προεξοφλώντας αλλαγή σκηνικού στην οικονομία.

Οι επιτελείς στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται ήδη σε κατάσταση επιφυλακής για τη λήψη δεύτερου πακέτου μέτρων, δημοσιονομικού και όχι μόνο χαρακτήρα. Οι συνθήκες στην αγορά το επιβάλλουν (εικόνα δυσκολιών μεταφέρει ο Μάρτιος) και οι νέες παρεμβάσεις θα αφορούν επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά από τις παρενέργειες του ιού κι έχουν απολέσει τουλάχιστον το 25% του τζίρου τους.

Μάλιστα το Γενικό Λογιστήριο ξεκινά ένα σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων κατά κλάδο και γεωγραφική περιοχή, ώστε να καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι επιδράσεις από τη νόσο, με σημαντικό κομμάτι να αφορά τα φορολογικά έσοδα.

Παράλληλα θα υπάρξει αναστολή των φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων και για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία και όχι μόνο για αυτές που έχουν διακόψει υποχρεωτικά σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...