Οικονομία
Ενημερώθηκε στις:

Fitch: Αναβάθμισε την ελληνική οικονομία σε «ΒΒ» από «ΒΒ-»

Πρόσθετη ώθηση στον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών για έξοδο στις αγορές την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα έδωσε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από ΒΒ- προηγουμένως, με θετικό outlook, επιβεβαιώνοντας -και με το παραπάνω- τις προσδοκίες της αγοράς.

Η αναβάθμιση της Ελλάδας τη φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

«Η κυβέρνηση, η χώρα και οι πολίτες έχουν κάνει τα πάντα το τελευταίο εξάμηνο, για να καταφέρουν την αναβάθμιση της οικονομίας» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6. Η προσπάθεια αυτή έχει αναγνωριστεί από τις αγορές, οι οποίες με τη δραστική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων ουσιαστικά αντιμετωπίζουν ήδη την Ελλάδα σαν να βρισκόταν σε επενδυτική βαθμίδα.

Στην αποκλειστική συνέντευξή του στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» στις 17 Νοεμβρίου 2019, ο επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων Δυτικής Ευρώπης του οίκου Fitch, Μισέλ Ναπολιτάνο, είχε αφήσει «παράθυρο» για βελτιωμένη αξιολόγηση της Ελλάδας στις αρχές του 2020.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Ναπολιτάνο, «η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2020. Τότε θα καταλήξουμε σε απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Υπάρχουν κυρίως τέσσερις τομείς στους οποίους εστιάζουμε: (α) το πολιτικό σκηνικό, στο οποίο έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος... (β) η εμπιστοσύνη ότι η οικονομική ανάκαμψη θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου αποτελεί μοχλό για να προχωρήσουμε σε θετική αξιολόγηση. Εδώ η πρόοδος είναι ανάμεικτη. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει μια δυναμική, αλλά οι επενδύσεις εξακολουθούν να είναι το συστατικό που λείπει... (γ) ένα ιστορικό συνετής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής και μείωσης του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης είναι επίσης σημαντικό... (δ) ο τραπεζικός τομέας. Ο μικρότερος κίνδυνος μετάγγισης των κινδύνων του τραπεζικού τομέα στον κρατικό προϋπολογισμό συνιστά επίσης μοχλό θετικής αξιολόγησης. Η ποιότητα του ενεργητικού παραμένει πολύ χαμηλή, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για τη μείωση των κόκκινων δανείων αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο οίκος αξιολόγησης πραγματοποιεί και συνέδριο στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη, 28 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της σειράς συνεδρίων Credit Outlook 2020, που πραγματοποιούνται μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου σε περισσότερες από 20 μεγάλες πόλεις του κόσμου, με τη συμμετοχή των αναλυτών του και κορυφαίων εκπροσώπων της αγοράς.

Η βελτιωμένη αξιολόγηση του Fitch θα ενισχύσει το ευνοϊκό για την Ελλάδα κλίμα, προκειμένου η χώρα να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στην πρώτη έκδοση νέου ομολόγου για τη φετινή χρονιά. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει, εκτός απροόπτου, την έκδοση 15ετούς ομολόγου μέσα στην επόμενη εβδομάδα (πιθανότατα την Τρίτη) ή, το αργότερο, μέσα στη μεθεπόμενη εβδομάδα, σε συνάρτηση με τις συνθήκες στην αγορά.

Στόχος θα είναι να αντληθούν ακόμα και δύο δισ. ευρώ, με απόδοση κοντά στο 2%. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, που κατείχε η Εθνική Τράπεζα και έληγαν το 2023, το 2025 και το 2026 με νέα 30ετή ομόλογα και κόστος δανεισμού 2,53%.

Η επιτυχής έκδοση κρατικού τίτλου με λήξη το 2035 θα δείξει πως οι αγορές θεωρούν το ελληνικό χρέος βιώσιμο και μετά το 2032, που αποτελεί ορόσημο, επειδή η συμφωνία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 όριζε ότι τότε θα επανεξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους και, εάν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ