Οικονομία

Από την πρώτη Σεπτεμβρίου οι αλλαγές στα τιμολόγια της ΔΕΗ – Τι θα αλλάξει

  • Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ θα δουν οι καταναλωτές
  • Ποιες προσπάθειες θα γίνουν να μην αυξηθούν κατακόρυφα οι λογαριασμοί
  • Την Παρασκευή 30 Αυγούστου οι τελικές αποφάσεις

Αλλαγές προς τα πάνω είναι σχεδόν σίγουρο πως θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος της ΔΕΗ από τις αρχές του φθινοπώρου, καθώς πλέον θεωρείται σίγουρη η νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, όπως επίσης και τα «αντίμετρα», δηλαδή η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα γίνει προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις που θα επέλθουν, χωρίς μεγάλες προσδοκίες.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή 30 Αυγούστου από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας, όπως και η διοίκηση της ΔΕΗ, θα παρουσιάζουν να νέα νούμερα την Πέμπτη 29 Αυγούστου, ατά τη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Κ. Χατζηδάκη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Κάποια στοιχεία πιθανόν θα περιλαμβάνονται στο φάκελο με την ατζέντα του Διοικητικού Συμβουλίου που θα παραλάβουν σήμερα τα μέλη του.

Η φιλοσοφία του συνολικού πακέτου είναι να ενισχυθούν σημαντικά τα έσοδα της ΔΕΗ, να διατηρηθεί – έστω αποδυναμωμένη – και να εκσυγχρονιστεί η πολιτική επιβράβευσης των συνεπών καταναλωτών, να επιβαρυνθεί κατά το δυνατόν λιγότερο ο καταναλωτής και, τέλος, να διατηρηθεί ικανό «μαξιλάρι» στο ταμείο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ), ώστε να μην κινδυνεύσουν οι πληρωμές στους παραγωγούς.

Η λύση της δύσκολη αυτής εξίσωσης έχει ήδη επιτευχθεί, όχι όμως χωρίς «απώλειες», κυρίως για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με αξιόπιστες εκτιμήσεις, η αύξηση που θα επέλθει στο ανταγωνιστικό μέρος του λογαριασμού (δηλαδή στο τιμολόγιο ρεύματος) θα είναι σαφώς πάνω από 15%, ενώ θα εισαχθεί επίσης ρήτρα ρύπων CO2, η οποία θα προκαλεί μελλοντικά αυξήσεις ή μειώσεις ανάλογα με την πορεία της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων στις διεθνείς αγορές.

Ταυτόχρονα θα πέσει περίπου στο μισό η έκπτωση συνέπειας 10% που απολαμβάνουν οι καλοπληρωτές πελάτες της ΔΕΗ.

Στην άλλη πλευρά της εξίσωσης βρίσκεται η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Θα επέλθει με υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο κ. Χατζηδάκης, η οποία θα ορίζει μια προσωρινή τιμή για το 2019.

Σύμφωνα με τις παραπάνω εκτιμήσεις, η νέα προσωρινή τιμή του ΕΤΜΕΑΡ θα ισοσκελίσει περίπου το μισό από την αύξηση στο τιμολόγιο ρεύματος (το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί περίπου το 15% ενός τυπικού λογαριασμού και η αξία του ρεύματος αποτελεί περίπου το 50%). Το άλλο μισό της αύξησης στο τιμολόγιο ρεύματος, όπως έχει πει ο κ. Χατζηδάκης, θα ισοσκελιστεί με τη μείωση του ΦΠΑ κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση αυτή έχει ψηφιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται. Δηλαδή στους λογαριασμούς που λαμβάνουν σήμερα οι καταναλωτές ο ΦΠΑ είναι ήδη μειωμένος. Το γεγονός αυτό αποδυναμώνει τον ισχυρισμό του κ. Χατζηδάκη ότι τελικά από τις αυξήσεις και μειώσεις το αποτέλεσμα θα είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή, ωστόσο είναι γεγονός ότι οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να ενσωματώσουν τη μείωση του ΦΠΑ ως δεδομένη κατάσταση.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με την έκπτωση συνέπειας η οποία ήταν μέχρι πρόσφατα 15%, έγινε 10% και τώρα αναμένεται να πάει παρακάτω. Η όποια αλλαγή στο θέμα αυτό θα αποτελέσει καθαρή επιβάρυνση την οποία θα αισθανθούν στο πορτοφόλι τους οι συνεπείς καταναλωτές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ