Οικονομία

Μείωση φόρων και εισφορών στο 55% -60% για ελεύθερους επαγγελματίες

Ελαφρύνσεις ετοιμάζει για τους ελεύθερους επαγγελματίες η κυβέρνηση. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική κλίμακα, αλλά και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, στην εφορία και τα Ταμεία θα πηγαίνει το 55% -60% του εισοδήματος εντός διετίας, από 70%-75% που είναι σήμερα.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», η υπερφορολόγηση των τελευταίων ετών ήταν και ο βασικός λόγος που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αδυνατώντας να ζήσουν με τα χρήματα που τους απέμεναν στην τσέπη, αναγκάστηκαν να βρουν άλλους τρόπους να αμείβονται ή σύστησαν ΙΚΕ για να μην είναι αναγκασμένοι να καταβάλλουν τους υψηλότατους συντελεστές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα, ήτοι 45% για τα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.

Σήμερα ο συντελεστής για τις επιχειρήσεις ανέρχεται σε 28% και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 10%.

Σημειωτέον ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας δίνει σήμερα το 70% του εισοδήματός του χωρίς να περιμένει καμία ανταποδοτικότητα.

Οι επιβαρύνσεις, όπως αναφέρει η «Κ» αναμένεται, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, να περιοριστούν σημαντικά από το νέο έτος. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί στο 42%, ενώ επίκειται σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Παράλληλα, μειωμένη θα είναι η προκαταβολή φόρου.

Ανάσα στις επιχειρήσεις αναμένεται να δώσει η μείωση του συντελεστή επί των κερδών από το 28% στο 20% εντός διετίας καθώς και η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% από το 10% που είναι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ