Οικονομία

Οικονομική άνοδος μετά την ήττα ΣΥΡΙΖΑ - Forbes: «Παίρνει φωτιά» το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς σκάει η «αριστερή φούσκα»

Πρόβλεψη «βόμβα» από το Forbes: Το «ράλι» των ελληνικών μετοχών ενδέχεται να συνεχιστεί μέχρι τις εκλογές.

Οι αριστερές πολιτικές αποτελούν μέρος μιας ιδεολογίας που φούσκωσε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, και διαμόρφωσε το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας

Στην πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της περασμένης Κυριακής (26/5) αποδίδει το περιοδικό Forbes την ραγδαία άνοδο των ελληνικών μετοχών υποστηρίζοντας ότι «η Αριστερή φούσκα έσκασε και το ελληνικό χρηματιστήριο φλέγεται».

«Επί χρόνια οι ελληνικές μετοχές ακολουθούσαν την κατιούσα. Συνόδευαν στην πτώση την ελληνική οικονομίας, η οποία υπό την πίεση του διογκούμενου χρέους, βίωσε την χειρότερη ύφεση στην μεταπολεμική ιστορία της» αναφέρει το άρθρο, που υπογράφει ο Πάνος Μουρδουκούτας, καθηγητής του πανεπιστημίου του Long Island και συνεργάτης του αμερικανικού οικονομικού περιοδικού.

Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, «τα χειρότερα φαίνεται να έχουν περάσει. Η οικονομία έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης, χάρη στις εξαγωγές και τον τουρισμό, ενώ τα δημοσιονομικά και εμπορικά ελλείμματα περιορίστηκαν. Αυτά όμως είναι παλιά νέα. Η νέα είδηση είναι ότι η αριστερή φούσκα σπάει, μετά την μεγάλη νίκη του κεντροδεξιού κόμματος στις πρόσφατες εκλογές».
Greece's GDP Growth
Αποκαλώντας την νίκη της ΝΔ στις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές «σαρωτική» το Forbes επικαλούμενο δηλώσεις του Θεοφάνη Ματσόπουλου, συμβούλου του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, αναφέρει ότι «η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ξεκίνησε αμέσως να προβάλλει αισιόδοξα μελλοντικά σενάρια.

Ποια είναι αυτά;

«Το τέλος στις αριστερές πολιτικές που είχαν προωθήσει την ισότητα μεταξύ των Ελλήνων στη φτώχεια και όχι στην ισότητα στην ευημερία και τις οικονομικές ευκαιρίες».

«Οι αριστερές πολιτικές αποτελούν μέρος μιας ιδεολογίας που φούσκωσε στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1949, και διαμόρφωσε το σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας».

Ο κ Ματσόπουλος υπογραμμίζει ακόμη πως «αν και τις τελευταίες επτά δεκαετίες η Ελλάδα κυβερνιόταν από πολιτικά κόμματα δεξιά ή κεντρώα, η κοινωνική ατζέντα καθοριζόταν από τα καθεστώτα των αριστερών (συμμαχίες συνδικάτων και μικρότερα κόμματα), τα οποία κυβερνούσαν τους δρόμους και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με απλά λόγια, τα δεξιά κόμματα καταλάμβαναν την αρχή, αλλά την πραγματική εξουσία ασκούσαν οι αριστερές συμμαχίες».

Όπως επισημαίνει η αριστερά, από τη μία πλευρά, απαιτούσε όλα τα είδη δικαιωμάτων, από τους γενναιόδωρους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων μέχρι κανόνες και νόμους που προστάτευαν τα ήδη εδραιωμένα τους συμφέροντα.

Η δεξιά πτέρυγα, από την άλλη πλευρά, τα παρέδιδε.

«Έτσι η ελληνική οικονομία συγκέντρωσε ένα βουνό χρεών στην πορεία, που οδήγησε στην άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση» τονίζει.

«Τώρα, έχει γίνει σαφές ότι η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος και όχι η λύση των χρόνιων προβλημάτων της χώρας. Τα καλά νέα είναι ότι το δημοκρατικό σύστημα της χώρας, που έδωσε την εξουσία στην αριστερά, θα της την αφαιρέσει, ανοίγοντας τον δρόμο σε ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα απελευθερώσει την εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητα του ελληνικού λαού και θα οδηγήσει στη δημιουργία πλούτου για τη χώρα και τους πολίτες της» αναφέρει ο αρθρογράφος και αναρωτιέται;

«Θα είναι η Νέα Δημοκρατία αυτό το κόμμα που θα κερδίσει και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές και θα φέρει την ανάπτυξη στην Ελλάδα»;

«Περιμένουμε να το δούμε» απαντά, προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που ο Ματσόπουλος είναι προσεκτικός όταν πρόκειται για το πρόσφατο ράλι των ελληνικών μετοχών. «Οι επενδυτές και οι αναλυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί όσον αφορά τη διάρκεια αυτού του ράλι» λέει.

«Το θετικό σοκ πιστώνεται στην ερχομό ενός φιλελεύθερου κόμματος που θα εφαρμόσει και θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να επιτύχει η Ελλάδα μια βιώσιμη ανάπτυξη» συμπληρώνει.

Πόσο καιρό θα διαρκέσει το ράλι;

«Θα μπορούσε να συνεχιστεί όσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν (μέχρι τις εκλογές) ότι η ΝΔ θα κληθεί να κυβερνήσει τη χώρα» εκτιμά ο κ. ο Ματσόπουλος.
«Σε περίπτωση νίκης της ΝΔ, οι αγορές θα αρχίσουν να παρακολουθούν την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μεταρρυθμίσει την ελληνική οικονομία. Είναι λαμπρός πολιτικός, αλλά υπάρχουν εμπόδια που έχουν εμποτιστεί στην κουλτούρα του ελληνικού λαού. Ας ελπίσουμε για το καλύτερο, αλλά πρέπει πάντα να είμαστε προσεκτικοί» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...