Οικονομία

Πρόστιμο ύψους 1,17 εκατ. ευρώ σε πρατήριο στον Γέρακα για νοθευμένα καύσιμα

Μετά από ελέγχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εντοπίστηκαν χιλιάδες λίτρα καυσίμων να έχουν πωληθεί δίχως αντίστοιχο παραστατικό, ενώ τα κάυσιμα ήταν νοθευμένα.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, από ελέγχους εντοπίστηκαν πωλήσεις 367.308,50 λίτρων αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης καθώς και 37.376,19 κιλών υγραερίου χωρίς παραστατικά, ενώ τα καύσιμα ήταν νοθευμένα.

Πρόστιμο ύψους 1,17 εκατ. ευρώ επέβαλε η ΑΑΔΕ σε πρατήριο υγρών καυσίμων στον Γέρακα Αττικής.

Ελεγκτές εξέτασαν από τις 12 Δεκεμβρίου 2018 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2019 τα στοιχεία του συστήματος εισροών – εκροών, τα παραστατικά αγορών και πωλήσεων και την ποσοτική καταμέτρηση των αποθεμάτων.

Από την έρευνα, σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, προέκυψαν πωλήσεις καυσίμων που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από ανάλογες αγορές, και συγκεκριμένα πωλήσεις 367.308,50 συνολικών λίτρων καυσίμων αμόλυβδης βενζίνης, πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης καθώς και 37.376,19 κιλών υγραερίου (LPG).

Κατά την ΑΑΔΕ, για τις παραπάνω ποσότητες δεν υπήρχαν νόμιμα φορολογικά παραστατικά και δεν αποδείχτηκε με έγγραφα στοιχεία η νόμιμη προέλευση, κατοχή και κυρίως καταβολή των αναλογούντων δασμών και λοιπών φόρων. Η ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντες δασμούς και φόρους ανέρχεται βάσει εκτίμησης στα 277.704 ευρώ.

Παράλληλα, μετά από δειγματοληψία, διαπιστώθηκε από τα Δελτία Χημικής Ανάλυσης ότι οι ποσότητες όλων των προϊόντων των δεξαμενών του πρατηρίου, συνολικά 15.182 λίτρα, ήταν νοθευμένες. Η ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντες δασμούς και φόρους ανέρχεται στα 14.399 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που θα βεβαιωθεί (πολλαπλά τέλη και δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις) ανέρχεται σύμφωνα με την ΑΑΔΕ στα 1.168.412 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ