Οικονομία

Σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας: Πώς χάνονται οι θέσεις πλήρους απασχόλησης

Εντός μιας δεκαετίας οι αλλαγές στην αγορά εργασίας που προκλήθηκαν από την μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι εμφανείς. Από το 2009 έως το 2018 οι μετατροπές των συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε μερικής απασχόλησης υπερτριπλασιάστηκαν.

Η τάση αυτή οδηγεί στη μεγάλη μείωση στα εισοδήματα των εργαζομένων αλλά και στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.

Ειδικότερα, το 2009 οι μετατροπές των συμβάσεων αυτών ανήλθαν στο ποσό των 16.977 ενώ το 2017 ήταν 53.481 το 2017 και το 2018 ανήλθαν σε 52.833.

Όπως καταδεικνύει μελέτη της ΓΣΕΕ τα τελευταία έτη αυξάνεται και γενικεύεται η τάση για προσλήψεις με ευέλικτες μορφές εργασίας.

Ακόμη και η ισχνή μείωση της ανεργίας γίνεται με όρους ευελιξίας και εργασιακής ανασφάλειας, κυρίως σε θέσεις εργασίας που δεν απαιτούνται υψηλά προσόντα.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης σταθεροποιούνται στις προτιμήσεις των εργοδοτών και καταλαμβάνουν ποσοστιαία αναλογία πάνω από το 50% τα πέντε τελευταία έτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

SAT SAS
Ελληνοτουρκικά 0

Πολεμικές "ορέξεις" από την Τουρκία: Κομάντος SAT-SAS "σημαδεύουν" λιμάνια του Αιγαίου - Σε ετοιμότητα το αιγυπτιακό ΠΝ στην Α. Μεσόγειο

Ολοταχώς για πρόκληση θερμού επεισοδίου από την Άγκυρα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο - Νέες υπερπτήσεις Τούρκων πάνω από Ρω και...