Οικονομία

«Αρμαγεδδώνα» βλέπει το ΔΝΤ: Καταρρέει η παγκόσμια οικονομία - O N.Tραμπ «πυροβολεί» ασταμάτητα Γερμανία και Κίνα

Για κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας προειδοποιεί το ΔΝΤ. Αυτό που έρχεται είναι χειρότερο του 2008 και η προετοιμασία για αντιμετώπιση της κρίσης είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Αυστηρή προειδοποίηση στις κυβερνήσεις να μην προβούν σε περαιτέρω ενέργειες, που θα επιδεινώσουν την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία απηύθυνε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, David Lipton.

«Οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αναποδογυρίσουν τη βάρκα με εμπορικούς πολέμους και άλλες προστριβές σε μία εποχή που ήδη η παγκόσμια οικονομία ταξιδεύει σε φουρτουνιασμένα νερά», είπε χαρακτηριστικά ο Lipton μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

«Βλέπουμε κινδύνους και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Με τις εμπορικές εντάσεις και χωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής και την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας, ήρθε η ώρα να βεβαιωθούμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα κάνουν κακό», σημείωσε το ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο Lipton κάλεσε τις ΗΠΑ και τα άλλα κράτη να επιλύσουν τις εμπορικές τους διαφωνίες, επαναλαμβάνοντας τις σχετικές συστάσεις, που απευθύνει το ΔΝΤ από το 2018, οπότε και ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump άρχισε την επιβολή δασμών.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι μια άλλη ύφεση», δήλωσε ο Lipton, στο περιθώριο των εαρινών συναντήσεων του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Το φάσμα λανθασμένων πολιτικών απειλεί την παγκόσμια οικονομία εν μέσω αντιδράσεων, που έπληξαν το ελεύθερο εμπόριο και τροφοδότησαν την άνοδο λαϊκίστικων κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο, εκτιμά το Bloomberg.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου διάρκειας εννέα μηνών αλλά την ίδια ώρα υπάρχει ζωηρός κίνδυνος να εκδηλωθούν νέα μέτωπα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει δασμούς 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανικά προϊόντα σε αντίποινα, ανάλογης κίνησης των ΗΠΑ με αφορμή τη Boeing.

Ερωτηθείς για τις διατλαντικές εμπορικές εντάσεις, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Pierre Moscovici δήλωσε ότι είναι ώρα η ΕΕ και οι ΗΠΑ να χαμηλώσουν τους τόνους και να αποφύγουν τον εμπορικό πόλεμο.

«Είναι παράλογο για τις ΗΠΑ να θεωρούν την ΕΕ απειλή όπως η Κίνα», ανέφερε στο Bloomberg.

Προφανώς, o David Lipton υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Βερολίνου και της απερχόμενης κυβέρνησης των ΗΠΑ, οι οποιοι τρέπονται από την πολιτική του Ν.Τραμπ. Πρόσφατα ο Ν.Τραμπ αποφάσισε να επιβάλλει δασμούς στην γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία καθώς και στην ΕΕ με αφορμή τις παράνομες επιδοτήσεις στην Airbus.

ΔΝΤ: Σε χαμηλά δεκαετίας βλέπει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας

Συναγερμό για την παγκόσμια οικονομία σήμανε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 3,3%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, επικαλούμενο τις ζοφερές προοπτικές για τις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες και τις συνθήκες που επικρατούν στο διεθνές εμπόριο εξαιτίας της επιβολής δασμών.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,3% το 2019, έναντι 3,5% που προέβλεπε τον περασμένο Ιανουάριο. Είναι η τρίτη φορά που το Ταμείο υποβαθμίζει τις προβλέψεις του σε διάστημα 6 μηνών, σε μία εξέλιξη που έρχεται να προστεθεί στη σοβαρή επιβράδυνση που παρατηρείται σε όλες τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

e

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ έχει ήδη φέρει ανησυχία στις παγκόσμιες αγορές με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί στις κινήσεις του. Ενδεικτική είναι η εικόνα στη Wall Street που ο Dow Jones την πρώτη ώρα της συνεδρίασης έφτασε να χάνει μέχρι και 200 μονάδες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Zvezda - Ρώσοι αλεξιπτωτιστές καθάρισαν ισχυρό ουκρανικό οχυρό
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σαν Βιντεοπαιχνίδι: Ρώσοι κομάντος «καθάρισαν» πάνοπλο ουκρανικό οχυρό (Βίντεο)-Ανατινάχθηκε ΤΟΜΠ γεμάτο Ουκρανούς στρατιώτες (Βίντεο)

Δύο εντυπωσιακά πλήγματα προκάλεσε ο ρωσικός στρατός στις ουκρανικές δυνάμεις, με τον απολογισμό για το Κίεβο να είναι...
TOS-1A Solntsepek
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αμείωτη βαρβαρότητα στην Ουκρανία! Ρωσικά θερμοβαρικά «έλιωσαν» Ουκρανούς στρατιώτες μέσα σε λίγα λεπτά-Κανείς δεν επιβίωσε! (Βίντεο)

Στην κατεύθυνση του Κουπιάνσκ αυτήν την φορά, ρωσικά συστήματα εκτόξευσης θερμοβαρικών βλημάτων τύπου TOS-1A Solntsepek...