Οικονομία

Στον πλανήτη της...Αχτσιόγλου όλα βαίνουν καλώς!-"Η ανεργία μειώνεται κι έρχεται η αύξηση του κατώτατου μισθού"

Για τη σταθερή αποκλιμάκωση της ανεργίας και το κυβερνητικό πλάνο για αύξηση του κατώτατου μισθού μετά τη λήξη του προγράμματος, μίλησε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σήμερα στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε επίσης ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο και αναφέρθηκε στο πρόβλημα της υποδηλωμένης εργασίας.

Σταθερή πτώση της ανεργίας

Όπως υπεθύμισε η κ. Αχτσιόγλου η ανεργία έχει πέσει κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, στο 20%, μέσα σε τρία χρόνια, παραδέχθηκε όμως ότι ακόμη κι αυτό παραμένει ένα υψηλό ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι, από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας, εκ των οποίων το 70% είναι μόνιμες και το 30% μερικής απασχόλησης.

Δρομολογείται η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι δεν έχουν γίνει περικοπές στους μισθούς επί της σημερινής και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει τη μείωση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων.

Αντίθετα, όπως είπε, η σημερινή κυβέρνηση δρομολογεί ήδη την αύξηση στον κατώτατο μισθό μετά τη λήξη του προγράμματος. «Επιπλέον η επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και η μείωση της ανεργίας θα συμβάλλει στην θετική στροφή στα ζητήματα της εργασίας», σημείωσε.

Η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων συντάξεων

Στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει σχεδόν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων συντάξεων έως τον Αύγουστο, συνέχισε η κ. Αχτσιόγλου.

Σημείωσε πως σήμερα βρίσκονται σε εκκρεμότητα 85.000 κύριες συντάξεις, ενώ προσέθεσε ότι το τελευταίο δίμηνο έχει ξεμπλοκάρει η καταβολή των επικουρικών.  Παράλληλα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης των ψηφισμένων περικοπών στις συντάξεις μετά την έξοδο από το μνημόνιο, σημειώνοντας ότι τα οικονομικά του ΕΦΚΑ έχουν βελτιωθεί.

Διευκρίνισε ωστόσο πως οτιδήποτε αφορά το ασφαλιστικό προαπαιτεί συμφωνία με την τρόικα, και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να επιστραφούν στους συνταξιούχους οι παρακρατήσεις υπέρ του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ) αν δεν συμφωνήσουν οι θεσμοί.

Στο στόχαστρο η μαύρη εργασία

Η υπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της μαύρης εργασίας αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για την καταπολέμηση του.

Όπως είπε, μάλιστα, το κυριότερο πρόβλημα σήμερα δεν είναι η αδήλωτη εργασία όσο η υποδηλωμένη εργασία, δηλαδή άνθρωποι που δουλεύουν με πλήρες ωράριο αλλά εμφανίζονται να ημιαπασχολούνται.

Το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει λιγότερο από πριν

Αναφερόμενη τέλος στο ύψος των εισφορών, η υπουργός Εργασίας διέψευσε ότι υπάρχουν αυξήσεις, λέγοντας ότι το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλει μικρότερες εισφορές σε σχέση με το παρελθόν.

«Το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερο από πριν κατά 200 ευρώ. Υπάρχει όμως ένα μικρό ποσοστό επαγγελματιών που έχει μεγάλη εισφοροδότητη. Μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και τα θετικά οικονομικά του ΕΦΚΑ θα επιτρέψουν διορθωτικές παρεμβάσεις σε αυτή την κατηγορία» εξήγησε η κ. Αχτσίογλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ