Οικονομία

Μειωμένα έως και 20% θα είναι τα 5.000 εφάπαξ που θα καταβληθούν τον Σεπτέμβριο

Έως το τέλος Σεπτεμβρίου, αναμένεται να έχουν ξεκινήσει και οι πληρωμές τουλάχιστον 5.000 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από τις συνολικά 34.000 αιτήσεις δικαιούχων, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής εδώ και τρία χρόνια. Η μείωση σε αυτά θα είναι της τάξης του 15% με 20%.

Αναλυτικά, στο τέλος Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα έχουν πληρωθεί τουλάχιστον 5.000 εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, από τις συνολικά 34.000 αιτήσεις δικαιούχων, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα αναμονής εδώ και τρία χρόνια.

Το Ταμείο εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει προχωρήσει στην πληρωμή τουλάχιστον 9.000 σηνταξιούχων.

Αναλυτικά, μετά από έγκριση του υπουργείου Οικονομικών, ήδη εκταμιεύθηκαν 35 εκατ. ευρώ και προχωρά ηαποπληρωμή 1.500 εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου. Βέβαια, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού, τα ποσά των εφάπαξ θα είναι μειωμένα κοντά στο 15% με 20%.

Με βάση τον προγραμματισμό των εκταμιεύσεων - επιχορηγήσεων προς το ΤΠΔΥ, σύμφωνα με το Euro2day.gr, έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να δοθούν άλλα 35 εκατ. ευρώ για την πληρωμή επιπλέον 1.500 εφάπαξ, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή 2.000 αιτήσεων, ενώ έως το τέλος του έτους η διοίκηση στοχεύει να έχει εκπληρώσει τουλάχιστον 4.000 αιτήσεις. Να σημειωθεί ότι, επιπλέον 28.000 αιτήσεις εκκρεμούν στον ιδιωτικό τομέα.

Στο υπουργείο Εργασίας έχει αρχίσει την επεξεργασία των σχετικών δικαιολογητικών, προκειμένου να γίνει σταδιακή εξόφληση τους το επόμενο 18μηνο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΤΑΥΤΕΚΩ δόθηκαν 33 εκατ. ευρώ για να ξεκινήσει η αποπληρωμή περίπου 830 αιτήσεων εφάπαξ, ενώ στον ειδικό λογαριασμό πρόνοιας των υπαλλήλων του ΙΚΑ δόθηκαν 6,45 εκατ. για την σταδιακή αποπληρωμή περίπου 1.500 εφάπαξ.

Επανακαθορίζονται και τα μερίσματα

Εν τω μεταξύ, σε δύο δόσεις, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο θα ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των οριστικών ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μειωμένο μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ).

Έτσι, οι δικαιούχοι θα λάβουν το πραγματικό ποσό του μερίσματος στο τέλος του 2016, καθώς τον Ιούλιο οι μειώσεις έγιναν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιλογισμού των ποσών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους μερισματούχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως θα δουν τα μερίσματά τους μειωμένα ακόμη και έως 63%.

Συγκεκριμένα, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο μέρισμα του ΜΤΠΥ, βάσει του νέου τρόπου υπολογισμού που προβλέπεται στον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου.

Από το μέρισμα θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων βάσει των οποίων καταβλήθηκε το μέρισμα για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου, ενώ θα έχουν υπολογιστεί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Μάλιστα, καθώς την 1η Ιουλίου που καταβλήθηκε η τελευταία 3μηνη πλέον δόση των μερισμάτων, το ΜΤΠΥ δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες επανυπολογισμού, στις επόμενες δύο δόσεις, θα συμψηφιστούν και τα ποσά που παρακρατήθηκαν επιπλέον σε χιλιάδες μερισματούχους.

Τα νέα ποσά, όπως προκύπτουν μετά τους συμψηφισμούς, θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, στις 30 Σεπτεμβρίου και τις 30 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις και σε αύξηση του ποσού σε σχέση με αυτό που καταβλήθηκε την 1η Ιουλίου.

Αναλυτικά και σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο του ΜΤΠΥ Ηλία Μπάρδα, κατά τον χρόνο καταβολής των μερισμάτων του α΄ τριμήνου 2016 επεβλήθησαν, όπως προβλεπόταν, οι μειώσεις των νόμων 4024/2011 και 4093/2012.

Προς εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου 4387/2016 και της προβλεπόμενης από αυτόν εφαρμογής του νέου τύπου υπολογισμού των μερισμάτων από 1/1/2016, εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα επιβληθούν οι μειώσεις των νόμων 4024/2011 και 4093/2012 επί των αναπροσαρμοσμένων μερισμάτων, από την αρχή του χρόνου.

Βέβαια, οι μειώσεις στα μερίσματα του Ιουλίου έγιναν χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αντιλογισμού των ποσών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τους μερισματούχους, που ούτως ή άλλως θα δουν τα μερίσματά τους μειωμένα ακόμη και έως 63%, σε ακραίες περιπτώσεις.

Προς αναστροφή των ήδη επιβληθέντων μειώσεων στα μερίσματα του α΄ τριμήνου 2016, τα ποσά έχουν ήδη συμψηφιστεί λογιστικά με τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν από τους μερισματούχους λόγω της διαφοράς μεταξύ των παλαιών μερισμάτων που καταβλήθηκαν τους μήνες Ιανουάριο -Μάρτιο 2016 και των νέων μειωμένων μερισμάτων για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Το αποτέλεσμα του συμψηφισμού αυτού θα πιστωθεί ή θα χρεωθεί στους μερισματούχους του ΜΤΠΥ σε δύο δόσεις, στις 30/9/2016 και στις 30/12/2016.

Πηγή:enikonomia.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ