Ρωσία

Ρωσία: Διάσημος δημοσιογράφος και η σύζυγός του αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να χαρακτηριστούν «εξτρεμιστική ομάδα»

Εκπρόσωπος του δικαστικού συστήματος της Αγίας Πετρούπολης ανέφερε στην εφαρμογή Telegram ότι η πόλη κατέθεσε αγωγή κατά του πρώην τηλεπαρουσιαστή της ρωσικής τηλεόρασης Αλεξάντερ Νεβζόροφ και της Λίντια Νεβζόροβα «υπέρ των συμφερόντων της Ρωσικής Ομοσπονδίας»

Ο Ρώσος δημοσιογράφος που επικρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Νεβζόροφ, 65 ετών, διατηρεί ένα κανάλι στο YouTube με σχεδόν δύο εκατομμύρια συνδρομητές, όπου συχνά επικρίνει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο ίδιος και η σύζυγός του εγκατέλειψαν τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022 και τώρα ζουν στην Ευρώπη.

Η αγωγή επιδιώκει να απαγορευθούν οι «εξτρεμιστικές δραστηριότητες» της «οργάνωσης» -εννοώντας το ζευγάρι- και να παραδοθεί η περιουσία της «οργάνωσης» στο ρωσικό κράτος, δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι, ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε ερήμην σε οκτώ χρόνια τον Νεβζόροφ για διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό της Μόσχας. Ο Νεβζόροφ δήλωσε ότι θεωρεί την αγωγή εναντίον του ως κλιμάκωση των προσπαθειών των Αρχών να τον φιμώσουν.

«Υφίσταμαι τώρα τη δοκιμασία μιας μεθόδου που θα εφαρμοστεί σε όλους τους διαφωνούντες ελεύθερους στοχαστές, τους ''ξένους πράκτορες'' και άλλους εχθρούς του καθεστώτος Πούτιν», δήλωσε στο Reuters σε ένα φωνητικό μήνυμα.

«Προσπάθησαν να διαπραγματευθούν μαζί μου για μεγάλο χρονικό διάστημα, για να σταματήσω να λέω την αλήθεια για τον πόλεμο και την υποβάθμιση της χώρας. Δεν συμφώνησα».

Στον κατάλογο των «εξτρεμιστικών» ομάδων της Ρωσίας περιλαμβάνονται οι Ταλιμπάν, ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας Meta και το «κίνημα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ».

Ο χαρακτηρισμός αυτός ουσιαστικά απαγορεύει τις δραστηριότητες των εν λόγω οντοτήτων εντός της Ρωσίας και ανοίγει δρόμους για την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον όσων θεωρούνται ότι συνδέονται με αυτές.

Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την τήρηση του καταλόγου, η Rosfinmonitoring, έχει τη δικαιοδοσία να δεσμεύει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των περισσότερων από τα 15.000 άτομα και οντότητες που φέρουν τον χαρακτηρισμό «εξτρεμιστές».

Ποιος είναι ο Νεβζόροφ

Ο δικηγόρος του ζεύγους, Αλεξέι Πριανίσνικοφ, είπε ότι η Ρωσία δεν έχει χαρακτηρίσει ποτέ στο παρελθόν ένα ζευγάρι ως «εξτρεμιστικό».

Ο Νεβζόροφ, ο οποίος έγινε γνωστός από το πρωτοποριακό δελτίο ειδήσεων «600 δευτερόλεπτα», καθώς η σοβιετική κοινωνία άνοιγε υπό την ηγεσία του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και υπήρξε επίσης βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου, πήρε την ουκρανική υπηκοότητα, αφότου κατήγγειλε δημόσια τη ρωσική εισβολή, χαρακτηρίζοντας τον πόλεμο «έγκλημα» και την Ουκραία «θύμα».

Η σύζυγός του, Λίντια Νεβζόροβα, που είναι εκδότρια, είπε ότι το ζευγάρι δεν άφησε στη Ρωσία περιουσιακά στοιχεία, αλλά φοβάται ότι η αγωγή θα στοχοποιήσει τη μητέρα της, η οποία ακόμη ζει στη χώρα.

«Θέλουν να μας στερήσουν τα προς το ζην και να μας τιμωρήσουν με επιδεικτικό τρόπο», δήλωσε στο Reuters σε μήνυμα στο Telegram. «Και θέλουν να πάρουν τα πάντα από τη μαμά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ