Ρωσία

Τι αγνοεί το ΝΑΤΟ από το 2007 και την ομιλία Πούτιν στο Μόναχο -Τι είχαν υποσχεθεί στον Γκορμπατσόφ

Η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια το 2007 και η Μόσχα έχει το δικαίωμα να απαιτεί αλλαγές στην ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ το ΝΑΤΟ συνεχίζει να αγνοεί αυτή την κατάσταση, δήλωσε το Σάββατο στο TASS ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Peter Kuznick.

Η ομιλία στο Μόναχο ήταν μια ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γερμανία στις 10 Φεβρουαρίου 2007 στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η ομιλία εξέφρασε σημαντικά σημεία της μελλοντικής πολιτικής της Ρωσίας με οδηγό τον Πούτιν.

"Ορισμένοι δυτικοί παρατηρητές αιφνιδιάστηκαν από τις πρόσφατες απαιτήσεις της Ρωσίας σχετικά με την Ουκρανία, το ΝΑΤΟ και τα ρωσικά συμφέροντα εθνικής ασφάλειας. Δεν ξέρω κάτω από ποια πέτρα ζούσαν τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια", επισήμανε ο ειδικός.

Η ουσία των προτάσεων της Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας προέρχεται από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τόνισε. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1990, ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ έλαβε "σιδηρά" προφορικές διαβεβαιώσεις από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ και στη συνέχεια από ορισμένους άλλους δυτικούς ηγέτες ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκτεινόταν "ούτε μια ίντσα" προς τα ανατολικά, εάν η Σοβιετική Ένωση συμφωνούσε στην ενοποίηση της Γερμανίας, δήλωσε ο Kuznick.

"Ο Γκορμπατσόφ ήταν σίγουρα αφελής να υποθέσει ότι οι δυτικοί ηγέτες ενεργούσαν με καλή πίστη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι το έκαναν", δήλωσε ο ειδικός, τονίζοντας ότι οι Αμερικανοί ηγέτες άρχισαν σύντομα να υπαναχωρούν από τις υποσχέσεις τους.

Εκείνη την εποχή, "ακόμη και ο πάντα υποχωρητικός Γέλτσιν [ο Ρώσος πρόεδρος την περίοδο 1991-1999] εξέφρασε ανησυχία για την προοπτική επέκτασης του ΝΑΤΟ καθ' όλη τη διάρκεια της δεκαετίας", δήλωσε ο Kuznick.

"Αλλά η Ρωσία περνούσε μια περίοδο οικονομικής, κοινωνικής και στρατιωτικής αδυναμίας και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ αισθάνθηκαν ότι μπορούσαν να αγνοήσουν αδιαμαρτύρητα τις ρωσικές διαμαρτυρίες, καθώς το ΝΑΤΟ ενεργούσε μονομερώς στα Βαλκάνια και η επέκταση του ΝΑΤΟ άρχισε στα σοβαρά το 1999", τόνισε ο Αμερικανός εμπειρογνώμονας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ο Πούτιν αντικατέστησε τον Γέλτσιν, έδωσε ελπίδες για φιλικές σχέσεις με τη Δύση. Συγκεκριμένα, ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που προσέγγισε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, δήλωσε ο εμπειρογνώμονας.

"Πρόσφερε στήριξη στις προσπάθειες των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν", επισήμανε ο εμπειρογνώμονας.

"Αλλά η φιλία του δεν ανταμείφθηκε όταν οι ΗΠΑ κατήργησαν τη Συνθήκη για την Αντιβαλλιστική Πυραυλική Προστασία το 2002 και εισέβαλαν στο Ιράκ το επόμενο έτος παρά την έντονη αντίθεση της Ρωσίας και άλλων", δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πυρηνικών Μελετών.

"Η επέκταση του ΝΑΤΟ για να συμπεριλάβει επτά ακόμη πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες το 2004 έριξε λάδι στη φωτιά", επισήμανε ο εμπειρογνώμονας.

Eπικεφαλής Διάσκεψης Ασφαλείας Μονάχου: "Από ρωσική άποψη, η Δύση προκάλεσε την Ουκρανική κρίση"

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφάλειας του Μονάχου (σ.σ. θα διεξαχθεί 18-20 Φεβρουαρίου 2022), Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, μιλώντας στη Welt, επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία αντιμετωπίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, δηλώνει ο ίδιος. Δεν πρέπει κανείς να δυσκολέψει τον Πρόεδρο Μπάιντεν να νικήσει στις επόμενες εκλογές, συμπληρώνοντας πως πρόσφατη επίσκεψη του Σολτς στις ΗΠΑ δεν βοήθησε.

Ο Ίσινγκερ εξηγεί γιατί, από ρωσική σκοπιά, η Δύση προκάλεσε την κρίση στην Ουκρανία.


Από πλευράς της, η Welt am Sonntag διαπιστώνει πως όταν πρόκειται για το Nord Stream 2, η Γερμανία είναι πιο απομονωμένη στην Ευρώπη από ποτέ. Δεν χρειάζεται να καλέσετε την κυβέρνηση: Σταματήστε να επαινείτε συνεχώς τον εαυτό σας ως πρότυπο μαθητών στην Ευρώπη, σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα.

Σε σχέση με το ζήτημα ο Ίσινγκερ διαπιστώνει το εξής: " Δυστυχώς μπορώ μόνο να πω: Έτσι είναι. Το Βερολίνο έχει εδώ και καιρό απωθεί το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για παράδειγμα, μίλησε εναντίον του Nord Stream 2 τρεις φορές. Και οι Γάλλοι κατάπιαν μόνο τον θυμό τους, αν και είχαν σοβαρές ανησυχίες και αυτό λόγω της στενής συνεργασίας (σ.σ. με τη Γερμανία)”. Ο Ίσινγκερ δήλωσε πως νομίζει όμως ότι το πιο σημαντικό είναι η υποθήκη που έχει προκύψει κατά του Αμερικανού εταίρου. Αυτό εγείρει ένα θεμελιώδες στρατηγικό ερώτημα, καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ