Ρωσία

Ο Ερντογάν “παίζει” με την “φωτιά”-Υπόγειες συνομιλίες Τουρκίας-Ουκρανίας με στόχο την Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο

Με την παρότρυνση των ΗΠΑ έχουμε συνομιλίες Ουκρανίας και Τουρκίας για το πως θα αντιμετωπιστεί η ρωσική ναυτική κυριαρχία στον Εύξεινο Πόντο, ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζουν σχέδιο άμεσης εκκένωσης από την πρεσβεία τους στο Κίεβο λόγω πιθανών ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών.

Αυτό δήλωσε ουσιαστικά ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Ιγκόρ Ζόβκβα.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Ιγκόρ Ζόβκβα, μιλώντας στην Ουκρανική Ραδιοφωνία ανακοίνωσε ότι διαπραγματεύεται με τις τουρκικές αρχές για κοινές προσπάθειες για τη διασφάλιση της ασφάλειας στον Εύξεινο Πόντο.

«Διεξάγουμε ήδη διάλογο με την Τουρκία για την ενίσχυση της ασφάλειας στον Εύξεινο Πόντο», δήλωσε ο Ουκρανός αξιωματούχος, αναφέρει ο ρωσικός τύπος.

Εξήγησε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το θέμα της συνένωσης των προσπαθειών ( Τούρκων και Ουκρανών) στην «αναμέτρηση» με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Εύξεινος Πόντος είναι σημαντική και προτεραιότητα για την Ουκρανία.
«Θα πρέπει επίσης να μιλήσουμε για αυτό με τα μέλη του ΝΑΤΟ. Γιατί για αυτούς είναι επίσης μια περιοχή προτεραιότητας», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι η χώρα του παρακολουθεί την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο σχολιάζοντας τον πιθανό ρόλο της Τουρκίας στην επίλυση της κατάστασης στην Ουκρανία, υπενθύμισε ότι "υπάρχουν δυσκολίες «όχι μεταξύ Μόσχας και Κιέβου», αλλά μεταξύ «Αμερικής, Μόσχας και ΝΑΤΟ», ενώ «η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση είναι χώρα του ΝΑΤΟ», καταλήγει το άρθρο.

Κοινώς, το Κρεμλίνο κρούει το κώδωνα στην Άγκυρα να καθίσει “ήσυχα” ( κάτι που δεν πρόκειται να γίνει), διότι είναι χώρα του ΝΑΤΟ σε μια διένεξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ρωσίας, διαφορετικά θα την πάρει και αυτήν η “μπάλα”.

Αντιρωσικά σχέδια με πλατφόρμα της Κριμαίας στο τουρκικό κοινοβούλιο

Κατά την επίσκεψή τους στην Άγκυρα, οι εκπρόσωποι της Ομάδας του ουκρανικού κοινοβουλίου (Verkhovna Rada), η οποία είναι υπεύθυνη για τις διακοινοβουλευτικές σχέσεις με την  Τουρκίας, πρότεινε τη δημιουργία της Πλατφόρμας της Κριμαίας στο τουρκικό κοινοβούλιο.

"Ευχαριστούμε την Τουρκία για την υποστήριξη της Πλατφόρμας της Κριμαίας [που ιδρύθηκε από το Κίεβο], για τη συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής και την υπογραφή της δήλωσης.

Προτείναμε τη δημιουργία της Πλατφόρμας της Κριμαίας στο τουρκικό κοινοβούλιο. Τεχνικά, θα εργαστούμε για αυτό το θέμα με τους συναδέλφους μας, τον επικεφαλής της ομάδας φιλίας [στο τουρκικό κοινοβούλιο] λίγο αργότερα», δήλωσε στην πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ο συμπρόεδρος της ουκρανικής Ομάδας, Rustem Umerov, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης της ουκρανικής αντιπροσωπείας.
Ο Ουκρανός βουλευτής τόνισε ότι η ομάδα φιλίας Ουκρανίας-Τουρκίας είναι η μεγαλύτερη στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

«Ελπίζουμε ότι στις 3 Φεβρουαρίου, όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας θα αφιχθεί στην Ουκρανία, θα υπογράψουμε αρκετές συμφωνίες. Περιμένουμε την επικύρωση μιας από αυτές στο τουρκικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για συμφωνία για την κατασκευή διαμερισμάτων για τους εκτοπισμένους από την Κριμαία, Τάταρους της Κριμαίας», είπε ο Ουκρανός βουλευτής.

Η Τουρκία ουσιαστικά με όλες αυτές τις κινήσεις “μπλέκει” με τα “πίτουρα” ( διένεξη Ρωσίας-ΗΠΑ), και το σίγουρο είναι ότι δεν την “φάνε οι κότες” αυτήν την φορά, όπως αναφέρει σοφά η ελληνική παροιμία, αλλά η ρωσική “αρκούδα” που καραδοκεί κυριολεκτικά.     

https://russian.rt.com/ussr/news/948423-ukraina-peregovory-turciya-bezopasnost?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

https://www.ukrinform.net/rubric-polytics/3384274-ukrainian-mps-suggest-establishing-crimea-platform-at-turkish-parliament.html

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Νέοι τσαμπουκάδες από το τουρκικό Εθνικό Συμβούλιο - Τι αναφέρει για την Ελλάδα - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά (upd)

Αδιαπραγμάτευτη η κυριαρχία των ελληνικών νησιών λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ- Άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο...
Ελληνοτουρκικά 0

Ποιο ήταν το μήνυμα Γκιουλέν: Μην υπακούσετε τον Ερντογάν αν αποπειραθεί κάτι-Σοβαρή ενόχληση στην Τουρκία με την συνέντευξη στο ελληνικό κανάλι

Σύμφωνα με τον τον Κωνσταντίνο Φίλη, Εκτελεστικό Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και...