Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

Που κρίθηκε το...ματσάκι! Ο Πούτιν πρόλαβε τον Ερντογάν στο τουρκόφωνο Καζακστάν-Οι Τούρκοι έμειναν με την όρεξη για να “βοηθήσουν”

Ρωσικά επίλεκτα αερομεταφερόμενα τάγματα (VDV), τα οποία  είναι πλέον επίλεκτες μονάδες της Ρωσίας, με υψηλή μαχητική ισχύ, μεταφέρθηκαν με 70 μεταγωγικά στο Καζακστάν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής αποστολής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

https://twitter.com/RALee85/status/1479291031057141765https://twitter.com/aldin_ww/status/1479399625895387136

"Τα παραδείγματα της Γεωργίας και του Καραμπάχ δείχνουν ότι η Μόσχα χρησιμοποιεί τις «ειρηνευτικές» αποστολές της ως εργαλείο για να εδραιώσει την πολιτική-στρατιωτική της επιρροή στη γεωπολιτική περιοχή συμφερόντων της.

Επιπλέον, η παρουσία του ρωσικού πληθυσμού στο Καζακστάν παρέχει στο Κρεμλίνο προσοδοφόρο έδαφος παρέμβασης, δίνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο στην Μόσχα", αναφέρει Τούρκος ειδικός.\

Με ανοικτό το μέτωπο της Ουκρανίας ο Πούτιν αποφάσισε άμεσα, ( για να προλάβει τον Ερντογάν) να στείλει αερομεταφερόμενα στρατεύματα, κάτι που παρατηρήθηκε και στην επέμβαση της Κριμαίας, αφού οι δυνάμεις αυτές αποτελούν σοβαρό πολλαπλασιαστή δύναμης.

https://twitter.com/aldin_ww/status/1479386798774231045

“Η εμβάθυνση της ρωσικής επέμβασης στο πλαίσιο του οργανισμού CSTO θα οδηγήσει σε διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας του Καζακστάν. Αν και ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών δήλωσε έτοιμος να υποστηρίξει το ιδρυτικό του μέλος, το Καζακστάν, σε περίπτωση ανάγκης, η προαναφερθείσα δήλωση ήρθε αφού τα ρωσικά αερομεταφερόμενα στρατεύματα  είχαν αρχίσει να μετακινούνται στο Καζακστάν, οπότε ήταν αργά”, αναφέρει ο Can Kasapoğlu, Τούρκος επικεφαλής του Προγράμματος Ασφάλειας & Άμυνας της EDAM.

Ο ίδιος τονίζει ότι, ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών δεν διαθέτει κοινή στρατιωτική δύναμη ταχείας αντίδρασης...ακόμη.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών θα συναντηθούν στις 11 Ιανουαρίου με κύρια  ατζέντα το Καζακστάν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ελήφθησαν από διπλωματικές πηγές, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Μουχτάρ Τλεουμπερντί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.

Το Καζακστάν αποτελεί  μια σοβαρή δοκιμασία όσον αφορά την ικανότητα της Τουρκίας να διαχειρίζεται κρίσεις στον Τουρκόφωνο Κόσμο στο πλαίσιο του ομώνυμου Οργανισμού.

Ο Οργανισμός Τουρκόφωνων Κρατών ανακοίνωσε προς στο Καζακστάν, ότι είναι έτοιμος για κάθε είδους υποστήριξη που μπορεί να χρειαστεί το κράτος και ο λαός του Καζακστάν.

Ωστόσο, η προαναφερθείσα δήλωση έγινε αφότου οι Αερομεταφερόμενες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας είχαν αποστείλει στρατιωτικές μονάδες στο Καζακστάν στο πλαίσιο του CSTO.Με άλλα λόγια, ήταν  μια καθυστερημένη κλήση.

https://twitter.com/aldin_ww/status/1479385048751218689

Επίσης, αν και το ιδρυτικό έγγραφο του Συμβουλίου των Τουρκόφωνων χωρών (Συμφωνία του Ναχτσιβάν), που είναι ο προκάτοχος του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, δίνει έμφαση στην καταπολέμηση των απειλών για την ασφάλεια, δίνοντας έμφαση στον «συντονισμό» για την αντιμετώπιση των σχετικών απειλών.

https://www.youtube.com/watch?v=Min8MFyC_vo

Από την άλλη πλευρά, το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του CSTO, δίνει έμφαση στη συλλογική ασφάλεια και προβλέπει μια απάντηση συμμαχίας σε μια απειλή εναντίον ενός από τα κράτη μέλη.

“Ο CSTO, παρέχει στη Μόσχα ένα μέσο όπου μπορεί να μιμηθεί τις ειρηνευτικές αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και έτσι να παρακάμψει τους μηχανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ενισχύει επίσης την κυριαρχία της Ρωσίας στα κράτη μέλη. Η εμβάθυνση της παρέμβασης μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της εθνικής κυριαρχίας του Καζακστάν”, τονίζει ο Τούρκος ειδικός.

Το στάδιο της εσωτερικής σύγκρουσης στο Καζακστάν έχει περάσει σε νέα διάσταση με την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας τη χώρα, στο πλαίσιο της αποστολής του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO).

Ειδικότερα, είναι σημαντικό ότι πολλές μονάδες της 41ης Στρατιάς, μιας από τις πιο κρίσιμες συμβατικές μονάδες της ρωσικής Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, εγκατέλειψαν τις φρουρές τους και μεταφέρθηκαν στη Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια ως μέρος της στρατηγικής κλιμάκωσης κατά της Ουκρανίας.

https://www.youtube.com/watch?v=SFHJIYKTeig

Ομοίως, πολλές μονάδες της 15ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, της πλέον εξειδικευμένης μονάδας της Ρωσίας για ειρηνευτικές αποστολές, υπηρετούν στο Καραμπάχ, και ορισμένες από τις μονάδες δηλώνεται ότι τώρα αναπτύσσονται στο πλαίσιο των ρωσικών οχυρώσεων κατά της Ουκρανίας.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι τα στοιχεία των επίλεκτων Ρωσικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (VDV) με υψηλή ικανότητα μάχης, που χρησιμεύουν ως στρατηγική εφεδρεία και δύναμη αντίδρασης έκτακτης ανάγκης, καλύπτουν το προαναφερθέν κενό.

Οι Ρώσοι αλεξιπτωτιστές (VDV), με υψηλό επίπεδο πολεμικής ετοιμότητας, αποτελούνται από περίπου 45.000 άτομα σύμφωνα με δεδομένα, με περισσότερο από το 80% του προσωπικού να είναι επαγγελματίες στρατιώτες.

Πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι η 76η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία και το 45ο Αερομεταφερόμενο Σύνταγμα Spetsnaz τέθηκαν σε κατάσταση υψηλού συναγερμού λόγω της αναταραχής στο Καζακστάν.

Το πρακτορείο Zvezda, το οποίο έδωσε τα επίσημα νέα για το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοίνωσε ότι «αερομεταφερόμενα στρατεύματα του Ιβάνοβο σταθμεύσουν στο Καζακστάν», δείχνοντας την 98η Μεραρχία, της οποίας η φρουρά βρίσκεται στο Ιβάνοβο.

Οι εικόνες δείχνουν ότι πλατφόρμες όπως το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-82A και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης BMD-3 έχουν επίσης αποσταλεί στο Καζακστάν.

Η επιλογή της Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας είναι σημαντική επειδή οι Ρωσικές Αερομεταφερόμενες Μεραρχίες συμβάλλουν παραδοσιακά στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του CSTO, μαζί με την 31η Ταξιαρχία και την 98η Μεραρχία.

Στο πλαίσιο της αποστολής, είναι πιθανό στοιχεία από άλλες μονάδες αλεξιπτωτιστών (VDV), ειδικά το 45ο Σύνταγμα Spetsnaz να αναπτυχθούν στο Καζακστάν.

Επί του παρόντος εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι τα πρώτα ρωσικά αερομεταφερόμενα στοιχεία ευρίσκονται στο Καζακστάν.

Μια άλλη τάση που θα πρέπει να παρακολουθηθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή είναι εάν η Ρωσική Εθνοφρουρά (Rosgvardiya) θα συμπεριληφθεί στην αποστολή του Καζακστάν.

Ιδρύθηκε με διάταγμα του Προέδρου Πούτιν το 2016 και με διοικητή τον στρατηγό Βίκτορ Ζολότοφ, ο οποίος είναι επίσης σε πολύ στενή επαφή με τον Πούτιν.

Η Rosgvardiya είναι μια ειδική μονάδα που εργάζεται ειδικά στους τομείς της αντιμετώπισης εξεγέρσεων και της καταστολής των ντόπιων πληθυσμών σε περίπτωση κατοχής.

Επιδεικνύοντας τη στρατιωτική της ικανότητα με την Άσκηση Zaslon-21 που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2021, η ρωσική Εθνική Φρουρά μπορεί να εκτελέσει ένα ευρύ φάσμα καθηκόντων εσωτερικής ασφάλειας.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στοιχεία της Ρωσικής Εθνοφρουράς έχουν μεταφερθεί στο Καζακστάν.

Η ουσία είναι ότι ο Πούτιν έκανε ματ στον Ερντογάν και στα όποια σχέδια του για την χώρα αυτή.

https://www.youtube.com/watch?v=BmN8AkrV_bc

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ