Ρωσία

Μεγάλη αεροναυτική άσκηση της Ρωσίας στον Ειρηνικό-Στοχοποιήθηκε η βάση των ΗΠΑ στη Χαβάη

Την ώρα που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Πούτιν συζητούν στη Γενεύη, προκειμένου θα κοπάσει, υποτίθεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών, οι Ένοπλες Δυνάμεις τους συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους, προκαλώντας η μια την άλλη ρίχνοντας "λάδι" στη φωτιά.

Αυτή τη φορά η ρωσική αεροπορία και το ναυτικό ήταν εκείνες που προέβησαν σε μια άκρως προκλητική ενέργεια με τη διενέργεια  μεγάλης κλίμακας αεροναυτικής άσκησης στον Ειρηνικό ωκεανό, στοχοποιώντας  την αμερικανική ναυτική βάση στη Χαβάη και τα αμερικανικά υποβρύχια.

Συγκεκριμένα ομάδα ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών ανθυποβρυχιακού πολέμου Tu-142 κατευθύνθηκαν προς τη Χαβάη, θέλοντας να δείξουν στις ΗΠΑ  ότι ο ρωσικός στόλος του Ειρηνικού έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επίθεση σε μια από τις μεγαλύτερες ναυτικές βάσεις των ΗΠΑ  παγκοσμίως, αυτήν των νησιών της Χαβάης.

Αυτό αποδεικνύεται από την αποστολή μεγάλου αριθμού πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών μεγάλου βεληνεκούς προς τα  συγκεκριμένα νησιά,

Πληροφορίες σχετικά με αυτή την άσκηση παρέχονται από το ρωσικό  κανάλι "Telegram" και από την εκπομπή  "Operational Line", δημοσιεύοντας πληροφορίες σχετικά με την κίνηση του ρωσικού στόλου και δείχνοντας την εκτιμώμενη διαδρομή διέλευσης των ρωσικών πολεμικών πλοίων.

«Αυτές είναι οι  περιοχές διεξαγωγής των ασκήσεων των διαφόρων δυνάμεων του ρωσικού  στόλου του Ειρηνικού,  βρίσκονται στην άμεση γειτνίαση του αρχιπελάγους της Χαβάης, εντός των οποίων το ναυτικό των ΗΠΑ διεξήγαγε πρόσφατα την άσκηση "Agile Dagger 2021" με μαζική έξοδο  αεροναυτικών δυνάμεων από τις βάσεις της.

Έτσι, η διατύπωση στο δελτίο τύπου του  Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας, ότι τα πλοία που συμμετέχουν στις ασκήσεις εκτελούν καθήκοντα αναζήτησης και παρακολούθησης υποβρυχίων του φανταστικού εχθρού, αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα κατάσταση στη θάλασσα , ενώ  σίγουρα γίνεται λόγος για μερικές μονομαχίες ,μεταξύ  των αντιτιθέμενων πλευρών, χωρίς φυσικά να υπάρχει η οποιαδήποτε παραδοχή.

Οι πληροφορίες ότι τρία Tu-142M3  απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Yelizovo πετώντας στον χώρο άσκησης σε απόσταση περίπου 5000 χλμ., αν και ελαφρώς υπερεκτιμημένες, εκτιμώνται ως αξιόπιστες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, στην πραγματικότητα, μιλάμε για αντίποινα της Ρωσίας στις προκλητικές ασκήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς εκτός από την αντιμετώπιση του αμερικανικού στόλου στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι επίσης γνωστό ότι η ρωσική στρατηγική αεροπορία πέταξε στην περιοχή.

Παράλληλα οι στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ  στη Βαλτική  θάλασσα με την επωνυμία "Baltops", περιελάμβαναν την διεξαγωγή  εικονικής επίθεσης μιας μεγάλης ομάδας πλοίων της  Ατλαντικής Συμμαχίας του ΝΑΤΟ σε βάρος του ρωσικού στόλου της Βαλτικής θάλασσας.

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαρκής αεροναυτική κινητικότητα με τη διεξαγωγή ασκήσεων από το ΝΑΤΟ αλλά και από τη Ρωσία, οδηγώντας σε καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες του "Ψυχρού πολέμου"

Εδω θα πρέπει να επισημάνουμε ότι  για την αντιμετώπιση των πολεμικών πλοίων του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό, σήμερα είναι το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση του ρωσικού στόλου.

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που παρέχονται από το "National Inerest", τα πλοία του στόλου της Βαλτικής του ρωσικού ναυτικού μπορούν να καταστραφούν από τις επιθέσεις των μαχητικών F-35 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Νορβηγίας, ενώ αυτά τα συγκεκριμένα μαχητικά αεροσκάφη μπορούν επίσης να  χρησιμοποιηθούν για να καταδείξουν στόχους για αμερικανικά πολεμικά πλοία σε περίπτωση που τα τελευταία βρίσκονται εντός της εμβέλειας επίθεσής τους  με Tomahawk cruise πυραύλους.

«Σε περίπτωση μεγάλης κλίμακας εχθροπραξιών με τη Ρωσία στο ευρωπαϊκό θέατρο στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Συμμαχία θα χρησιμοποιήσουν ολόκληρο το μη πυρηνικό οπλοστάσιό τους για να αντιμετωπίσουν τη Μόσχα.  

Μαχητικά F-35 μαχητές των Πολεμικών αεροποριών της Δανίας, της Πολωνίας και της Νορβηγίας θα μπορούν να παρακολουθούν ρωσικά πολεμικά πλοία στη Βαλτική Θάλασσα και να μεταδίδουν τις συντεταγμένες τους σε αμερικανικά αντιτορπιλικά προκειμένου αυτά να πραγματοποιήσουν  τις επιθέσεις τους ", αναφέρει το έγκριτο αμερικανικό site. 

Οι Ρώσοι αναλυτές, με τη σειρά τους, εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι ο ρωσικός στρατός είναι οπλισμένος με σύγχρονα συστήματα  αντιαεροπορικής άμυνας και μια επίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν σίγουρα θα απωθηθεί.

Η ουσία όμως είναι μία.

Εφόσον τα πολεμικά πλοία ΝΑΤΟ-ΗΠΑ φράξουν στο Βόρειο Αιγαίο την έξοδο των ρωσικών πλοίων από τα στενά του Ελλησπόντου  και στη Δανία την αντίστοιχη έξοδο από τη Βαλτική θάλασσα, ο Ρωσικός στόλος στις δύο παραπάνω θάλασσες είναι καταδικασμένος αργά ή γρήγορα να καταστραφεί, αφού δεν θα έχει οδό διαφυγής στην ανοικτή θάλασσα.

Αλλά και στον Ειρηνικό ωκεανό ο ρωσικός στόλος από μόνος του δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον στόλο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Μόνο στην περίπτωση σύμπραξης Ρωσικού και Κινεζικού στόλου από κοινού  στον Ειρηνικό ωκεανό και σε απόσταση τέτοια από τις ηπειρωτικές ακτές τους, ώστε να βρίσκονται εντός βεληνεκούς   χερσαίων  πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων όπως πχ S-400 , S-500, πυραύλων εδάφους -θαλάσσης για επίτευξη άρνησης θαλάσσιας πρόσβασης, αλλά και μαχητικών αεροσκαφών που θα προέρχονται από αεροδρόμια της Κινεζικής και Ρωσικής ενδοχώρας, ενδεχομένως  να μπορεί να αντιπαρατεθούν στο ναυτικό των ΗΠΑ και των συμμάχων της.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ